Passades unes hores de l'ensurt que va patir CDC diumenge a la nit, quan les enquestes a peu d'urna li pronosticaven cinc diputats, Francesc Homs ha admès que d'haver-se confirmat aquell resultat, hauria tingut efectes negatius tant en les relacions amb els socis d'ERC com en el congrés del partit. No obstant, els vuit escons obtinguts finalment asseguren que el 26-J ha esvaït del tot la possibilitat d'un avançament electoral i actuaran com un "bàlsam" de cara a la propera –i darrera– cimera convergent. Homs ha conclòs que l'independentisme no està "per tirar coets", però avisa que tampoc ningú el doni per mort.

Convergència ha dedicat la jornada a analitzar uns comicis que s'han saldat amb una nova caiguda de vot convergent enfront d'Esquerra. Per això, les intervencions en el Comitè Executiu Nacional convocat per la tarda, han constatat que el partit ha aconseguit escapolir-se d’un autèntic daltabaix però han subratllat la necessitat d’abordar el procés de fundació per superar la situació de pèrdua constant de suports. De fet, una bona part de la reunió s’ha dedicat a fer repàs del funcionament del congrés que es farà entre el 8 i el 10 de juliol i que haurà de servir per posar en hivernació CDC i impulsar la creació del nou partit.

Bàlsam

En la roda de premsa posterior, Homs ha reconegut que el resultat de diumenge actuarà com un "bàlsam" en el pròxima cimera convergent. "Si el resultat hagués estat de 5 diputats, com deien les enquestes, això hauria anat molt més tensionat", ha reblat.

Igualment ha admès que si les enquestes s'haguessin confirmat augmentant la diferència amb els socis republicans del Govern, això hauria provocat "tensions" i "hauria tingut conseqüències" però que, un cop vist el resultat, la possibilitat d'unes eleccions catalanes avançades a aquesta tardor "s'ha esvaït del tot". "No està a l'horitzó", ha assegurat.

Pel que fa al diagnòstic sobre la salut de l'independentisme, el polític convergent, que ha insistit en defensar l'aposta per concórrer plegats als comicis, ha reclamat "treure conclusions" de la forma com s'ha actuat els darrers mesos i ha advertit que la competència i l'enfrontament entre aquestes formacions "no porta enlloc". "Quan el sobiranisme competeix entre ell, el resultat no és anar a millor, és tenir una mica més d'embolic. Hauríem de tenir una visió de prou generositat i solidaritat entre tots nosaltres per poder-ho superar", ha advertit.

Posició decisiva

Homs considera que els resultats situen CDC en una "posició decisiva" en determinades conjuntures i ha assegurat que el seu partit està disposat a seure a la taula per dialogar a partir de les quinze condicions que va fixar per a la investidura, amb el compromís explícit de fer el que estigui al seu abast per evitar que el PP segueixi a la Moncloa.

A parer del dirigent convergent, el PP ha guanyat les eleccions però serà el PSOE qui decidirà. "És qui té la paella pel mànec", ha insistit. Això no obstant, no ha descartat la possibilitat que acabi l'any amb el govern en funcions.

El candidat ha explicat que els serveis jurídics de CDC estan ultimant les accions legals arran les gravacions que s'han conegut entre el ministre Jorge Fernández Díaz i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que demostren la guerra bruta de l'Estat contra Convergència. "Intentarem arribar fins al final. Per terra, mar i aire", ha assegurat.

Precisament, durant la reunió l'exconseller Germà Gordó ha expressat davant la direcció convergent les mateixes consideracions que va fer públiques a través d'un comunicat arran l'aparició del seu nom en les converses entre el ministre i el responsable de l'OAF on es parlava de provocar canvis per afavorir una direcció al partit menys afí al procés.