“Hem vingut a Madrid i davant del Congrés, per donar-li simbolisme”. Així ho ha manifestat el cap de llista de Democràcia i Llibertat (DiL) per a les eleccions espanyoles del 20D, Francesc Homs, que acompanyat dels números, dos, tres i quatre per Barcelona: Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras, ha presentat aquest migdia el document Razones para pactar, motivos para convivir. Propuesta de diálogo a l’hotel Villa Real de la capital espanyola. És a dir, per negociar la independència.

La proposta té el seu origen en l’acord aprovat per Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya del 9N, anulat pel Tribunal Constitucional aquesta setmana, amb l’objectiu de satisfer el “mandat democràtic” atorgat pels ciutadans en les eleccions del 27S.

Durant la presentació del document, Homs, exconseller de Presidència de la Generalitat i mà dreta del president Artur Mas, ha posat èmfasi en la idea de fer-lo extensible a les forces polítiques espanyoles, i també, ha assegurat que no descartaria convertir-lo en el futur en una iniciativa parlamentària.

Rajoy i els seus “palmeros”

El cap de llista de DiL ha mostrat també la seva indignació amb la resolució del TC, que anula, “fins i tot, la possibilitat d’iniciar unes negociacions en el futur”. A més, ha remarcat “l’ús partidista dut a terme de les institucions del dret”, que s’hauria produït amb la sanció de l'Alt Tribunal al procés participatiu o consulta celebrada el 9 de novembre de 2014, i pel qual estan imputats el president Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Homs ha assegurat que l’Estat espanyol estarà disposat a usar “la força per combatre tot allò que no comparteix”, però dubta si seran capaços d’usar el diàleg. A Pedro Sánchez –que ahir va afirmar que en cas de guanyar els comicis, parlarà amb Mas– Homs l’ha titllat de “palmero” de Mariano Rajoy. Creu que només fa propostes per “agradar” a la ciutadania catalana en la campanya.

Finalment, Homs ha assegurat que no té “cap mena de dubte que l’independentisme guanyarà les eleccions generals a Catalunya”. Alhora, reafirma que el més convenient per a les dues parts és una separació de mutu acord. L'enquesta del CIS situava com a primera força En Comú Podem (ECP), la llista de confluència auspiciada per Ada Colau.

Els eixos del document

El cap de llista de DiL per a les eleccions espanyoles ha resumit els principals eixos del document, que s’estructura en 4 blocs: democràtic, polític, econòmic i europeu. Entre ells, ha assenyalat la voluntat de mantenir-se expectants davant la possibilitat que Espanya decideixi escoltar les demandes catalanes. A més, ha manifestat la seva sorpresa davant la idea, “que Catalunya no sigui reconeguda com a subjecte polític”.

Per dissipar els possibles dubtes al respecte d’aquesta qüestió, ha recordat un fragment del catedràtic en Dret Constitucional, “que no és independentista”, Javier Pérez Royo, sobre si s’hauria de preguntar al conjunt dels espanyols si volen la independència de Catalunya. “Ni la nacionalidad, ni el Estado pueden imponer unilateralmente el Estatuto, o se ponen de acuerdo, o no hay Estatuto”. Per a Homs, aquest precedent demostra que Catalunya té entitat pròpia per decidir.

Entre les qüestions econòmiques el document destaca que “Espanya sense Catalunya és viable. Catalunya sense Espanya també, però en cas de desacord, qui en pagaria unes conseqüències pitjors seria l’Estat espanyol”. Finalment, en el bloc europeu, ha manifestat que seria “la fi” de la Unió Europea no reconèixer la independència, sorgida a través d’una voluntat democràtica, quan precisament són aquests els valors que promociona la UE.

(FOTO: EFE)