Estem a les portes d'unes eleccions on per primer cop, l'anterior legislatura socialista ha governat sense majoria absoluta. L'alcaldessa Núria Marín és un dels actius més forts que té el PSC a Catalunya però les eleccions es preveuen molt fragmentades amb l'increment participatiu de nous partits. Qui vol competir cos a cos amb Marín és el candidat de Ciutadans Miguel García, arrelat a la ciutat on també ha estat president del club de futbol de l'Hospitalet. Malgrat tot, la diferència de resultats en les eleccions del 2015 era prou significativa: el PSC va guanyar onze regidors, seguits per Ciutadans amb quatre. Us presentem els principals candidats de l'Hospitalet de Llobregat: Núria Marín (PSC), Miguel García (Ciutadans), Ana González (En Comú Podem), Antoni Garcia (ERC) i Jordi Monrós (Junts per Catalunya Hospitalet). Escolta el Confidencial on ens rebelen pactes impossibles, els grans problemes de ciutat, els plens més difícils que recorden o quants anys fa que es dediquen a la política.

Seguretat

El mes d'abril es van convocar 47 noves places d'agents de la Guàrdia Urbana per fer front a les 31 jubilacions que es preveuen. L'any passat, també es va ampliar la plantilla amb 24 agents més. Malgrat tot, des de la Guàrdia Urbana demanen més reforços. I en paral·lel, l'alcaldessa i candidata pel PSC Núria Marín fa una crida a complementar-ho amb altres unitats com els Mossos d'Esquadra. Miguel García de Ciutadans és el més crític, apunta que a l'Hospitalet es produeixen "moltes violacions i hi ha barris que són autèntics guetos". Tant Ana González des d'En Comú Podem com Antoni Garcia (ERC) demanen, més enllà de la seguretat, projectes socials que millorin la convivència, el veritable problema que hi veuen. I Jordi Monrós de Junts per Catalunya, en la línia d'aquesta convivència, es centra amb les zones d'oci "complexes per falta de coordinació".

Atur

L'atur va lligat al model de ciutat: aposta pel turisme, la biomedicina, la indústria verda o el comerç de proximitat? Els candidats ofereixen propostes ben diferents però tots han de mirar les dades que tenen sobre la taula. L'Hospitalet s'ha encomanat d'una bona espiral dins l'Àrea Metropolitana on l'atur ha disminuït un 10% però cal tenir en compte la qualitat dels contractes. El sou mitjà anual brut està a la cua, només per davant de Santa Coloma de Gramenet, segons dades de l'estudi Flaix Metropolità 2018.

Mobilitat

L'Hospitalet és una ciutat àmplaiment comunicada per diferents formes de transport públic. El punt negre és la introducció de les bicicletes. La mateixa alcaldessa Marín matisa que el contracte amb l'empresa Mobike està en fase d'experimentació i per tant s'haurà de valorar i veure quines són les esmenes pertinents. Tota l'oposició es suma a aquesta crítica encara més perseverant. Miguel García (C's) afirma que "Mobike no pot fer el que li doni la gana amb la ciutat" i Antoni Garcia (ERC) reclama "una xarxa de bicis real que connecti tot l'Hospitalet". Mobike és una multinacional xinesa de bicicletes d'ús compartit que ha arrencat amb una flota de 216 bicis. Els veïns critiquen la mala gestió que se'n fa, estan mal aparcades i obstaculitzen el pas de vianants.

Serveis públics

Els equipaments esportius tenen especial rellevància en aquet apartat. La promesa socialista de reformar el Poliesportiu Municipal Fum d'Estampa ja ve de les darreres eleccions l'any 2015. A part d'aquet equipament, alguns grups municipals creuen que ara es sumen altres reptes per assegurar l'esport a tots els barris de l'Hospitalet. Un altre tema són els serveis de neteja. I Jordí Monrós de Junts per Catalunya lamenta que generalment "els projectes es donin per fets i no s'expliiquin millor".

Habitatge

Un dels principals maldecaps dels ciutadans és l'habitatge. Marín (PSC) defensa que "tan de bo fos un problema municipal, no podem enganyar a ningú perquè és un tema que no podem resoldre des de l'Hospitalet". Confia en anar alineats amb totes les altres insititucions públiques. Malgrat que sempre es poden fer coses. Ana González (En Comú Podem) i Jordi Monrós (JxC) demanen un parc d'habitatges de lloguer social

Cultura

Can Trinxet, al barri de Santa Eulàlia, va ser la fàbrica textil més important de la ciutat durant dècades. Ara és un espai totalment abandonat i degradat que els veïns 5 Carrers de Santa Eulàlia o l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet demanen a crits una reforma per poder-ho autogestionar d'una forma comunitària per promoure la cultura de barri. Marín (PSC) prioritza garantir la seguretat de l'edifici però veu amb recel l'autogestió. En aspectes culturals, també plana el retorn de la ràdio pública de l'Hospitalet. Després de 30 anys d'emissió, les ones de l'Hospitalet van tancar el 2012.

Les frases dels candidats

Núria Marín (PSC): "Si es reforcessin els efectius de Mossos, crec que tot aniria millor"

Jordi Monrós (JxC): "Els plens més complicats van ser els que tenia amigues com Meritxell Borràs empresonada"

Miguel García (C's): "Hi ha moltes violacions en aquesta ciutat, estem per sobre de la mitjana"

Antoni Garcia (ERC): "L'Hospitalet està recollint el que no vol Barcelona per convertir-se en una franquícia hotelera"

Ana González (Comuns): "El Mobike no és la millor manera de fomentar la bici, la deixen on volen i sense control"

Jordi Monrós (JxC): "Hotels sí o no? El que hem de fer és planificar-ho millor"

Miguel García (C's): "Hem de saltar per sobre de les rates i les deixalles, la neteja és nefasta"

Núria Marín (PSC): "Amb tot el carinyo però Can Trinxet no es pot autogestionar com pretenen alguns"

Antoni Garcia (ERC): "Santa Eulàlia ha de tenir un poliesportiu nou"

Ana González (Comuns): "La ràdio ha d'anar vinculada a la nostra ciutat i és necessari que torni"

Jordi Monrós (JxC): "Hem percebut manca d'esperit democràtic i negociació sabent que no tenen la majoria absoluta"