Dietes "desproporcionades", compres online de llibres (alguns d'autoajuda) i samarretes a Amazon, habitacions d'hotels, pagament de multes, gasolina i col·legis professionals, el desemborsament fraccionat de 45.000 euros per un presumpte fals acomiadament d'un dels regidors imputats i falsificació de documents. Aquestes són algunes de les coses que, segons ha avançat El Periódico, la justícia investiga sobre el presumpte cas de corrupció al Consell Esportiu de l'Hospitalet, en el qual està imputada l'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín (PSC), detinguda la setmana passada.
La jutgessa que investiga el cas sosté que podria existir un "sistema de comptabilitat ocult" que hagués portat a un "enriquiment injust i, a la vegada, perjudici patrimonial considerable" en aquesta entitat privada subvencionada pel mateix Ajuntament i la Generalitat. La defensa, però, ho nega i només ha admès "errors" de gestió a l'hora d'aprovar els comptes anuals.
Tot va començar amb la denúncia a la policia espanyola de l'extinent d'alcalde d'Educació, Jaume Graells (PSC), la qual va acabar comportant la detenció del segon tinent d'alcalde, Cristian Alcázar (PSC), l'exregidor d'Esports Cristóbal Plaza (PSC), el director de l'entitat, Eduard Gali, el secretari d'Esport del Govern, Gerard Figueras, i la mateixa Marín. Va ser l'alcaldessa que en roda de premsa va deixar anar que el motiu de la denúncia podria ser una venjança personal.
Mig milió d'euros, sense control
El cas és que Graells va denunciar a la policia que si el pressupost de l'entitat podia arribar als 800.000 euros (la jutgessa estipula 900.000), el pressupost entregat a l'assemblea ordinària del Consell del 2019 només va ser de 419.000. És aquesta diferència de mig milió d'euros la que es podria estar utilitzant, segons els investigadors, per aquestes despeses il·legals a través d'una caixa B.
Tanmateix, els regidors imputats han explicat a la jutgessa que els 400.000 euros que es comuniquen a l'Ajuntament corresponen a un pressupost parcial de les activitats subvencionades pel consistori, mentre que els 900.000 euros que es notifiquen a la Generalitat són l'import total al tancament de l'exercici anual.
Les fonts consultades pel rotatiu asseguren que el problema de l'explicació dels investigats és que des de fa dos anys el Consell només aprova la primera partida i no la segona. Graells va denunciar que "és possible" que s'hagi produït falsedat documental per part del president de l'entitat al certificar actes d'assemblees que "mai" es van celebrar, i no un "error administratiu" tal com diu la defensa.
La "connivència" dels investigats
La jutgessa exposa en les resolucions incloses a la causa que de la denúncia de Graells es desprèn que existia una "més que probable connivència" entre diversos implicats, entre ells Galí, Alcázar i Plaza, que "giraria entorn d'una estratègia d'ocultació econòmica" als òrgans de control del Consell, "a fi de disposar" de partides de diners "per a finalitats aparentment de benefici o lucre propi, així com d'afavoriment a tercers sense cap tipus de regulació".
I precisa també que els imputats van actuar amb "total impunitat" en aprofitar-se de les facultats de direcció inherent al càrrec que ostentaven, "ideant un sistema comptable ocult", exclòs de "cap tipus de control aliè" i presumptament "falsificant diferents tipus de documents" per evitar ser descobert.
Hi està implicada la Diputació?
La magistrada ja ha demanat a la Diputació, que presideix Marín, saber si va repartir subvencions a aquesta entitat. L'any passat, concretament, va atorgar uns 40.000 euros a l'organisme que reuneix tots els Consells Esportius perquè els repartís.