A poc a poc van sortint totes les velles glòries socialistes. El detonant: l'indult als presos polítics independentistes. Avui ha estat l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra qui ha fet acte de presència. S'ha dirigit directament al president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui ha reclamat la convocatòria d'un referèndum perquè les bases del partit diguin la seva sobre la concessió d'aquests indults. Ibarra se suma a les posicions contràries d'altres històrics socialistes, com Felipe González, Alfonso Guerra o els condemnats i indultats pels GAL José Barrionuevo i Rafael Vera.
En una entrevista a Telecinco aquest dilluns al matí, l'expresident de la Junta d'Extremadura ha recordat com Pedro Sánchez va arribar a la secretaria general del PSOE i al poder "dient que volia que parlés la militància". En aquest sentit, Rodríguez Ibarra ha defensat que "el millor seria que es fes un referèndum, que fa temps que no parlen les bases, i en funció d'això que el govern espanyol prengui les decisions". Ha assegurat "no entendre" que aquesta qüestió no es discuteixi al Congrés dels Diputats, anant de la mà el govern espanyol i el PP.
D'altra banda, també s'ha dirigit als populars: si no volen que Pedro Sánchez depengui dels diputats independentistes d'Esquerra Republicana, que li prestin 13 diputats. Seria, en paraules de Rodríguez Ibarra, "la forma en què els independentistes sabrien que s'ha acabat la broma".
Ibarra també ha carregat contra l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, dels pocs que s'ha posicionat a favor dels indults: "Per què Zapatero sap que tenen efectes positius? Qui és Zapatero més que jo per saber-ho? Jo sóc més antic que ell, tinc més militància que ell, he guanyat més eleccions que ell. Per què ha de saber ell alguna cosa i jo no la sabré? Que ens ho expliquin als militants".
Els votants socialistes, en contra
Han saltat els barons autonòmics habituals: l’extremeny Guillermo Fernández Vara i el castellanomanxec Emiliano García-Page. També les velles glòries de sempre, sense excepció: Felipe González, Alfonso Guerra… i fins i tot l’indultat pels GAL José Barrionuevo. L’únic contrapès també és recurrent, el de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que a diferència de la resta no ha intentat tensar l’ambient, sinó contribuir a un debat més reposat. El valencià Ximo Puig i la balear Francina Armengol li han donat un cop de mà.
La carpeta dels indults no cotitza gaire bé a curt termini. Amb l’extrema dreta portant la batuta del relat contrari, i amb alguns barons i velles glòries socialistes fent el joc al discurs més ultra, a La Moncloa són conscients que podrien pagar-ho car a les urnes a curt termini. Aquest mateix divendres, el diari El Español va publicar una enquesta bastant reveladora: el 80% dels espanyols –i el 72% dels votants del PSOE– estan per la “revenja”, contra la mesura de gràcia als dirigents independentistes. “Poques posicions del govern de Pedro Sánchez hauran concitat tant de rebuig entre els espanyols com el que aixequen els indults”, concloïa el mitjà de Pedro Jota. Però de Sánchez depèn que tingui dos anys sense eleccions damunt la taula (més enllà d’Andalusia).