La Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (en anglès International Commission of European Citizens, ICEC), una ONG internacional que té per objectiu actuar de lobby a favor de l'autodeterminació i la independència dels pobles sense Estat, compleix 10 anys des de la seva creació. L'organització compta amb membres de nacions com Catalunya, Euskadi, Flandes, Escòcia, Gal·les, Tirol del Sud i el Veneto.
"Gràcies a la manera de fer constant, honesta i independent dels socis i observadors de l’ICEC i gràcies al suport popular rebut des del 2009, quan vam començar a actuar dins l’organització del moviment de base de les consultes populars (2009-2011), hem aconseguit trencar molts sostres de vidre i hem obert nous espais i oportunitats per a la causa de la independència", han assegurat en un comunicat.
L'entitat ha celebrat haver assolit diversos objectius, tals com establir una ONG internacional amb seu a Brussel·les amb l’objectiu únic de defensar activament l’exercici del dret universal d’autodeterminació i independència dels pobles, desenvolupar una xarxa internacional d’observadors independents per als diferents referèndums oficials i eleccions o fer campanya paneuropea per recollir signatures a favor del dret dels pobles a autodeterminar-se, i presentar al Parlament Europeu les 700.000 que van recollir.
També crear un programa d’hospitalitat per donar la benvinguda i hostatjar els manifestants catalans independentistes en cases particulars i hostals amb preus gratuïts o mínims i tenir presència regular en mitjans internacionals, amb nombroses intervencions al voltant del món (BBC, ITC, CNN, France 24h, Russia Today (RT), Aljazeera, El Globo, Politico, Progreso, i moltes ràdios públiques americanes, australianes, irlandeses, búlgares, austríaques…) a més de col·laboracions en llibres editats a Europa.
L'entitat es congratula d'haver tingut "un paper polític actiu durant una dècada amb la feina feta dins els moviments escocès, català, flamenc, basc, venecià i sud-tirolès, lluitant sempre i només per l’autodeterminació i la independència".
"Hem estat un testimoni constant i proper durant tots aquests anys, quan a molts dels nostres països s’aconseguien majories absolutes d’escons en els nostres Parlaments i Governs. Hem compartit la joia de moltes victòries independentistes i compartim la decepció quan aquestes victòries encara no ens han dut a la independència", han afegit.
La lliçó de Catalunya
L'ICEC ha volgut fer una menció especial per a Catalunya i el seu procés independentista. "El cas de Catalunya ha donat una lliçó: milions de persones al carrer i milions de vots a favor de la independència no són prou si, a l’hora de fer efectiva la independència, el govern dipositari de la voluntat del poble no es manté unit i lleial a la democràcia", han apuntat.
"La democràcia s’ha de demostrar, encara més, quan l’adversari amenaça de fer servir la violència contra població pacífica. És llavors que el poder del vot popular (democràcia) s’ha d’assumir i ha de regir la decisió del govern. L’amenaça de violència i la por de la violència no pot estar per sobre del que la gent ha decidit votant. Si fos així, es consagraria el 'poder amenaçador' que critiquem com a demòfob, i es cremaria qualsevol possibilitat de llibertat. Si la democràcia és el camí, el mandat democràtic és un deure", han afegit.