Sense entrar en profunditat en la qüestió, l'ara ministre de Política Terrotorial, Miquel Iceta, admet diferències entre la justícia europea i espanyola sobre la interpretació de drets del president Carles Puigdemont. En concret, ho defineix així: "Algunes coses han grinyolat. Quan la justícia espanyola ha demanat el lliurament de Puigdemont, hi ha hagut jurisdiccions europees que han dit que no ho veien clar perquè la nostra regulació d'aquests delictes és diferent". En aquest "grinyol" ens quedem perquè no ha especificat res més en una entrevista a TV3.
Iceta es desmarca de la justícia espanyola
Ara bé, el que sí ha reiterat és que aquests matisos es produeixen en el camp de la justícia i no l'espai polític que ell i el president espanyol Pedro Sánchez representen. Iceta tira pilotes fora i comença a marcar perfil davant els posicionaments que, tard o d'hora, puguin arribar de fora: "A qui li toca defensar-se? A la justícia espanyola. Els indults no són una revisió de la sentència, ni diu si el tribunal ho va fer bé o malament". El precedent de la setmana passada amb el retorn de la immunitat, encara que provisional, de Puigdemont però també dels altres dos eurodiputats, Clara Ponsatí i Toni Comín, pot ser una pista del que s'acabarà trobant l'Estat espanyol. En paral·lel, cal recordar que la màquina d'engegar els indults, després de tres anys a la presó, es va produir justament posterior a la visita de Sánchez a Brussel·les.
Junqueras a la taula, Puigdemont no
Tornant al camp de la taula de diàleg, Iceta ha remarcat el paper fonamental que ha de tenir el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. Unes intencions que topen amb les de dies enrere on des de la Moncloa veien totalment fora "un pres" polític. Amb la carta de Junqueras, l'actual ministre considera que ha de ser-hi tot i que no situa l'on, "a la taula o a la sobretaula". I novament entra en la comparativa amb Junts: "Una persona tan important com Junqueras hi serà. En canvi, Puigdemont ja va decidir no comparèixer davant la justícia espanyola i encapçalar una certa resistència a l'exterior. Això et permet fer algunes coses i altres no".
A més, destaca que si aquesta taula existeix és per la insistència dels republicans però ni els socialistes se l'havien arribat a plantejar. "Va ser ERC qui volia una taula de govern a govern, vull recordar que ja teníem una comissió bilateral, ja tenim instruments de diàleg però ERC va insistir molt. Junqueras ha pres una decisió que el posa al mig del diàleg, ha donat la clau de que començar a dialogar i és la millor cosa". Ara bé, sobre terminis, no es mulla: "No sé si la solució arribarà en dos anys o més, ens hem de donar temps. Serà llarg i comencem ja a tenir condicions per començar a parlar i els indults tenen una part".
Els indults, per quan?
La taula de diàleg també pot agilitzar-se amb els indults però tampoc hi ha cap data confirmada. El president d'Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens, apretava el passat cap de setmana perquè es produïssin aquest mateix mes de juny. Iceta dona més marge i es marca abans de l'1 d'agost: "Abans de marxar de vacances ho tindrem. Perquè ja estarà tot beneït, quan el ministre de Justícia acabi dirà quina proposta faria i el president Sánchez dirà de portar-ho al Consell de Ministres, també pot dir que no ho veu clar". És a dir, un 1 d'agost que servirà per tenir l'informe però, en cap cas, la confirmació del tràmit final d'aquests indults.
El ministre també recorda que el govern de Pedro Sánchez "indulta perquè vol" i se suma al receptari del que ha de fer l'independentisme per apropar posicions: "No s'ha d'agenollar però sí ser més humils". No obstant, en aquest reconeixement d'errors també confirma que s'ha produït per totes dues bandes.