Mentre el president Pere Aragonès defensa l'ampliació de l'aeroport del Prat sense afectar la llacuna de la Ricarda, l'ara ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, desafia els independentistes i subratlla que la tercera pista no podrà ser una realitat sense una intervenció d'aquest espai natural: "L'ampliació del Prat requerirà una afectació mediambiental i això no canviarà i repercutirà en la llacuna de la Ricarda", ha dit en declaracions a Onda Cero.
A més, recorda que "ja es contemplava traslladar aquesta zona protegida a una altra banda" i la proposta d'Aena és "sensata i raonable" perquè "pensa en el negoci aeroportuari d'Espanya". Mentre assegura que preservar la Ricarda i ampliar el Prat és incompatible, també avisa que "es lamentarà molt al conjunt de Catalunya i Espanya" si no creix l'aeroport.
Sense anar més lluny, les paraules d'Iceta també topen amb les darreres declaracions del secretari de Junts, Jordi Sànchez, aquest matí a Ràdio Estel: "Cal recuperar la musculatura d'aquest aeroport, però en cap cas amb l'afectació de la llacuna de la Ricarda. És factible fer-ho ara, si cal, posposant el DORA".
Compara la taula "amb la guerra del Vietnam"
D'altra banda, la prèvia a la taula de diàleg no configura l'ambient més idoni. Aquest matí, tres representants socialistes han reiterat que no pensen parlar ni d'amnistia ni d'autodeterminació. Així ho han assegurat la ministra de Transports, Raquel Sánchez; el president del PSC, Salvador Illa, i el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta. Precisament, aquest últim ha anat més enllà en les seves declaracions i ha comparat aquesta reunió amb la que es va produir després d'un clima bèl·lic històric: "Em recorda la guerra del Vietnam", ha dit en declaracions a Onda Cero. Davant la sorpresa del mateix entrevistador, el periodista Carlos Alsina, el ministre ha volgut explicar-se: "Els equips estan treballant per saber les presències, el dia que es produeix, el temari... I fins que no acabi, no tindrem resposta. En les converses de pau de la guerra del Vietnam, es van passar temps parlant de si la taula era quadrada o octogonal".
Així doncs, Iceta considera que "li fa gràcia" recordar aquest moment de la història perquè també es van mirar tots els detalls, "era molt complex". Ràpidament ha volgut diferenciar que ara "es tracta de resoldre un conflicte polític, sense minimitzar la qüestió, no es tracta d'una guerra". Si ens fixem en els detalls, considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, creu que "conèixer la seva presència és el que té més ganxo, però potser s'acabarà de decidir quan parli amb el president Pere Aragonès". Així doncs, "fins a l'últim moment no es negociarà" si Sánchez hi participarà: "No cal donar-hi més transcendència", conclou.
De totes maneres, Iceta assegura que, sense encara saber la data, "serà aquesta setmana". I ell, com ja se sabia, també hi assistirà. Considera que és molt més important saber les qüestions a tractar, però s'avança a reiterar que res de parlar sobre aspiracions independentistes. Ara bé, si no toca parlar d'amnistia ni d'autodeterminació i tampoc de traspassos de competències, quina temàtica prevaldrà? El ministre recorda la famosa "agenda de la retrobada" del PSOE i ja avança que, segons quines siguin les intencions del Govern, "la conversa serà breu". Malgrat tot, defensa aquesta taula: "Als dos presidents els interessa que la taula de diàleg no descarrili el primer dia. Hi ha un problema que s'ha estat incubant des de fa anys i no podem pensar que es resoldrà de cop i volta".
"Una selecció catalana? No val la pena"
En altres aspectes secundaris, Iceta també tanca files. Un exemple, des de la seva cartera en matèria esportiva, sobre la creació d'una selecció catalana: "Catalunya pot aspirar a tenir una selecció pròpia, però des del món de l'esport, no sé què s'hi guanya. Més petits, menys competitius, menys medalles, menys victòries. No, jo crec que no val la pena".
Iceta marca perfil en la seva nova faceta i recorda que a mitjans de desembre deixarà de ser el primer secretari del PSC. De la mateixa manera que ha tret ferro a l'assumpte de la selecció catalana, també ho ha fet a la darrera manifestació de la Diada: "Hi ha una majoria independentista al Parlament i és un fet polític, però serà difícil tornar a veure les reivindicacions dels darrers temps". I titlla "d'ira" el sentiment d'un "cert entorn independentista" que "fins i tot xiula Junqueras o Cuixart".