La polèmica sobre els presumptes contactes discrets entre la Generalitat i la Moncloa per desencallar el conflicte territorial continua creixent, per bé que el president espanyol Mariano Rajoy ho havia negat en les darreres hores en una entrevista a Telecinco. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'hi ha sumat durant un esmorzar informatiu a Madrid, al Club Siglo XXI, on ha assegurat que tenia consciència de l'existència d'aquestes converses.
Iceta ha barrejat en tot moment allò que li haurien dit amb presumpta certesa, amb allò que ell creia, en resposta a les preguntes de la moderadora. "No em sembla malament que hi hagi contactes discrets", deia el primer secretari socialista sobre aquest rumor. "I n'hi ha?", insistia la presentadora. "Sí, em consten", es tornava el dirigent del PSC. Més tard, ha afegit que les converses "són al més alt nivell" i que tot i això, les seves fonts li han constatat "la llunyania de les posicions" entre Barcelona i Madrid. "És impensable que no hagin parlat? No m'ho crec. Inclús per barallar-se, cal parlar. Jo crec que fins i tot s'han vist", afegia, per alimentar la història d'una trobada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Rajoy.
Fonts del PSC hi han aprofundit més tard. Diuen que hauria estat "un dinar recent" entre els dos presidents, sense especificar el lloc, Barcelona o Madrid. Parlen en tot moment de presumptes interlocutors tercers, però les informacions podrien haver vingut per quatre vies: bé els contactes que Iceta ha mantingut amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a la Delegació del govern espanyol, on també hi havia Enric Millo; la societat civil; el Partit Popular de Catalunya, o les converses entre Rajoy i el president de la gestora socialista, Javier Fernández, que "singularment" tracten el tema català.
En aquesta tessitura, el líder dels socialistes catalans ha carregat contra el govern de Junts pel Sí, i el referèndum. Primer ha assegurat que ni aquests, ni la CUP, duien el referèndum al programa, sinó que va ser una circumstància "sobrevinguda". El seu parer és que no serà realitzable, i en tot cas, suposaria una repetició "xusca" del 9-N, a mode de "simulacre", que culminarà en unes noves eleccions "plusquamperfetes, plebiscitàries, o com li vulguin dir", ha qualificat amb cert to d'escepticisme cap a l'avanç del procés sobiranista.
Amb la mirada posada en una nova convocatòria electoral, Iceta considera que l'expresident Artur Mas no hauria de concórrer com a líder del PDeCAT, ja que això suposaria "una mena d'etern retorn, un bucle, la roda del hàmster", ha dit fent seves les expressions de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Preguntat per El Nacional sobre si donaria en el vot per a la presidència de la Generalitat a Arrimadas, el socialista ha esquivat la pregunta. "Jo el demanaria per a mi, que vull ser president. Ha de ser algú amb una majoria més àmplia", ha dit amb to rialler.
A manca d'entesa amb l'Executiu central per a un dret a decidir "que no existeix més enllà de Etiòpia, Saint Kitts i Nevis", part de l'esmorzar s'ha centrat en les vies alternatives que tindria per a ell la Generalitat, dins del marc constitucional espanyol. Per exemple, ha denunciat que el referèndum "impedia" de seguir avançant en els 45 punts reclamats per Puigdemont. Més tard, ha assumit que l'autodeterminació només podria passar per una reforma de la Carta Magna.
També duia preparada la pregunta sobre el reconeixement de la plurinacionalitat, a través d'una reforma constitucional, com ell mateix ha explicat, després que el candidat a les primàries del PSOE per a la secretaria general, Pedro Sánchez, ho fes públic aquest dimarts com a proposta del seu projecte. "La reforma de la Constitució ha de ser consensuada, però és prematur. No volem trencar amb la sobirania espanyola", ha dit. Més tard s'ha corregit, assegurant que per a alguns constitucionalistes catalans, l'Estat plurinacional "ja està contemplat en l'article dos de la Constitució", ha exposat.
Finalment Iceta s'ha centrat en el procés de relacions entre PSOE i PSC. Ha recordat que ell serà neutral en l'elecció del secretari general, com li va prometre a la lideressa andalusa, Susana Díaz, en un viatge a Sevilla fa unes setmanes, perquè no vol ser "la moneda de canvi" del PSOE. "El PSC no té vocació de fer res diferent a allò que faci el PSOE a la resta d'Espanya. Jo aplaudiré, besaré i acompanyaré tots els candidats quan vinguin a Catalunya", ha reblat entre rialles dels assistents, entre els quals hi havia Meritxell Batet, José Zaragoza, la líder del PSOE de Madrid, Sara Hernández, Rafael Simancas, i el portaveu de la gestora, Mario Jiménez.