Miquel Iceta ha transformat aquesta tarda el faristol del Parlament en la tarima d'un míting de campanya. "La victòria de Salvador Illa es produirà el 30 de maig com s’hauria produït el 14 de febrer. Poden ajornar el canvi, però no impedir-lo". Ha estat l'advertiment del primer secretari del PSC després que el Govern i la resta de partits de l'oposició hagin acordat moure les eleccions al 30 de maig

De les paraules d'Iceta se'n desprèn la clara insinuació que si finalment s'ha acabat acordant un ajornament dels comicis inicialment previstos pel 14 de febrer és perquè les enquestes comencen a apuntar que el PSC podria fer el tomb a ERC. Segons Iceta, els arguments sanitaris exposats no s'aguanten, perquè "la previsió de Salut diu que el pic d'aquesta onada de la pandèmia serà el 19 de gener, bastant abans de la campanya i les eleccions del 14-F", "les dades d'avui són millor que les que hi havia quan es va dictar el protocol per a les eleccions segures" i, a més, "les dades d'avui duien que la perspectiva de contenció és millor que quan es va signar el decret de convocatòria per al 14 de febrer".

 

Durant la seva compareixença, el líder socialista no ha descartat la possibilitat de recórrer a la justícia el decret de suspensió que aquesta tarda signarà el vicepresident Aragonès. Abans de decidir, vol veure'l. En aquest sentit, avisa al Govern que cal que es limiti "a un canvi de data i no de les regles del joc". 

 En les últimes hores, el PSC havia optat per cedir, en comprovar que s'havia quedat sol oposant-se a l'ajornament. Els socialistes proposaven moure les eleccions com a màxim cinc setmanes, però no més. L'argument, "evitar els efectes d'una quarta onada després de Setmana Santa". 

Què passa amb les candidatures i els vots per correu ja sol·licitats?

El dubte, un cop es materialitzi la suspensió del 14-F, és què passa amb tots els processos que ja s'han realitzat, com són la recollida d'avals i proclamació de les candidatures o els més de 35.000 vots per correu ja sol·licitats. En principi, com que com que el cens haurà variat entre el 14-F i la nova data escollida —entre defuncions i joves que arribin a la majoria d'edat—, caldria fer un reset. 

La intenció del Govern és poder convalidar les candidatures que ja s'hagin acceptat, però donar oportunitat perquè se'n puguin presentar de noves.