El ministre de Cultura, Miquel Iceta, força les biblioteques públiques a comprar el 50% dels llibres en castellà si volen rebre ajuda dels fons europeus. El govern espanyol iniciarà un paquet d'ajudes de 10 milions d'euros per l'adquisició de 450.000 llibres.
Segons va avançar el diari ARA, les ajudes de 900.000 euros estan condicionades a la compra mínima del 50% del total de llibres en castellà. L'altre 50% restant poden ser en català, si així es vol, i el 10% d'aquests poden ser en altres llengües estrangeres o cooficials de l'Estat espanyol. En canvi, a les comunitats autònomes monolingües ha de ser del 90% en castellà i només el 10% en qualsevol altra llengua cooficial o estrangera.
Aquesta maniobra és la primera que des del govern espanyol es fa per imposar una quota a les biblioteques públiques a escollir el castellà. Fins ara, l'elecció dels llibres sempre les havien fet les biblioteques seguint criteris professionals o propis de l'empresa.
Un text inicial molt més restrictiu
Tot i això, inicialment, el ministeri d'Iceta havia demanat que la compra de títols en castellà havia de ser del 87% del total i el català es quedava tan sols amb el 13% restant perquè, segons el rotatiu català, "partien del volum de la producció editorial en les distintes llengües". A més, un altre dels criteris en què hi havia desacord és en el repartiment dels 10 milions, que es farà per nombre de biblioteques, sense tenir en compte el nombre d'usuaris, cosa que penalitza les comunitats que tenen més habitants i més concentració de població.
El repartiment ha sigut universal per a les 4.604 biblioteques de l'Estat, de manera que tocarien uns 2.170 euros per centre, amb un mínim de 1.500 euros per gastar per a cada biblioteca. Catalunya té 430 biblioteques i rebrà 916.394 euros, el 9% del total.
Crisi del català a les biblioteques
Per contradictori que sembli, el català està en crisi a les biblioteques. On només un de cada quatre llibres està disponible en català. Així ho va revelar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en una resposta parlamentària per escrit publicada el passat 13 d'octubre al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya.
D'aquesta manera, i "d'acord amb les dades existents al catàleg de biblioteques públiques Atena, hi ha un total d’1.011.934 títols registrats". D'aquests, tan sols el 25% són en català. És a dir, la xarxa de biblioteques públiques d'arreu del país només té 251.209 llibres en llengua pròpia. Per contra, la xifra d'obres en castellà gairebé triplica la dada esmentada: 643.703 títols estan disponibles en espanyol, un número que representa al voltant d'un 64% dels llibres de tota la xarxa, segons la dada que ha fet pública la Conselleria de Cultura.