El nou ministre de Política Territorial i Funció Pública i líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que els indults als presos polítics de l'1-O "estan en fase de tramitació, en espera dels informes preceptius", i que no estan supeditats a cap calendari polític. En una entrevista a La Vanguardia, Iceta assegura que aquesta tramitació "no és una peça en un cronograma polític, és una obligació que té el govern espanyol de tramitar una sol·licitud i donar-hi resposta". En aquest sentit, precisa que quan els informes estiguin disponibles, "el ministre de Justícia farà una proposta al Consell de Ministres", un procés que "no té calendari ni està supeditat a res".
En relació amb la reforma del delicte de sedició per reduir les penes i ajustar-lo a la legislació europea, Iceta explica que la seva tramitació "s'iniciarà quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho determini, i té bastant a veure amb les possibilitats reals que es pugui aprovar o no".
"Em costa veure quines majories podrien aprovar aquesta reforma. No veig els partits conservadors gaire disposats a aquesta operació, però tampoc acabo de veure els independentistes admetent que van cometre un delicte", ha advertit Iceta, que espera que es puguin produir aproximacions amb altres partits, si bé explicita que no hi ha cap decisió "sobre en quina data el govern espanyol sotmetrà a les cambres aquesta discussió".
La formació d'un nou Govern
D'altra banda, en relació amb la situació política a Catalunya, el líder del PSC augura que després de les eleccions del 14-F, "viurem una prolongació gairebé agònica de l'anterior legislatura, si les coses discorren pels camins que s'apunten".
"Hi havia un Govern dividit, amb relacions molt enverinades entre els socis, que va portar a la precipitació de les eleccions. I ara es pretén formar un Govern de la mateixa factura. M'encantaria equivocar-me i poder ser optimista, però això no pinta bé", ha afirmat el socialista.
En aquest sentit, veu "difícil" que la CUP pugui ser "factor d'estabilitat" per al futur Govern i ha assegurat que és "una anomalia" que els anticapitalistes "apareguin com més moderats que Junts".
La taula de diàleg
Davant d'aquest escenari, Iceta ha insistit que el govern espanyol manté "una aposta pel diàleg", ja que "la societat catalana necessita molts punts de retrobament, cal restaurar els ponts entre Catalunya i la resta d'Espanya". "Intentarem que així sigui, però això no depèn només d'una part", ha conclòs el ministre, que considera que la taula de diàleg "pot i ha de poder-se reunir des del moment en què hi hagi Govern, i aquest vulgui".