El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que la taula de diàleg pugui celebrar-se "com més aviat millor" perquè "el diàleg sempre és bo", però creu que el context preelectoral "no l'afavoreix" i que ara "potser no és el millor moment".
Ho ha expressat així en una entrevista amb l'ACN, en què ha lamentat que des del Govern "no hi ha hagut un interès real" perquè se celebri aquest espai. El líder dels socialistes catalans també ha advertit que no es poden posar condicions prèvies abans de seure. Ha insistit que els independentistes podran plantejar-hi l'amnistia per als presos, però que aquesta figura no és aplicable en la situació actual, perquè "correspon a un canvi de règim".
Sobre la taula de diàleg, Iceta ha dit que "si es pot fer, com més aviat millor", i creu que "en un moment en què tots els partits es miren els uns als altres amb recel, amb ganes de marcar territori i aprofitar els malpassos per erosionar, potser no és el millor moment".
Iceta ha recordat que "un diàleg és cosa de dos" i que han de ser els dos executius els que es posin d'acord en quan s'ha de celebrar. Amb tot, ha dit que si no s'ha produït durant el juliol ha estat perquè "Torra va dir que primer havia de reunir-se amb els independentistes per decidir què s'havia de fer en aquesta taula de diàleg" en una cimera que tampoc ha acabat convocant.
I és que Iceta remarca que JxCat no ha volgut mai aquesta taula de diàleg i "no ha posat mai de la seva part perquè aquest sigui un camí practicable", tot i que no descarta que les coses no puguin canviar. Pel que fa a ERC, creu que "de vegades ha resistit a la pressió i en altres casos, no tant" en aquesta pugna partidista que Iceta situa.
Pel que fa a l'indult, Iceta ha dit que el govern espanyol està "obligat a considerar-lo" per l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, l'única dels presos sobre els quals hi ha una petició, registrada per la UGT. Ha reclamat "protegir aquest procés" perquè es pugui fer "amb total normalitat".
Urkullu, el model a seguir
El líder del PSC ha assegurat que veu una majoria que fora del diàleg no divisa una solució al conflicte i posa com a exemple la gestió del lehendakari Iñigo Urkullu, que va aconseguir un acord sobre l'objectiu del dèficit i la capacitat d'endeutament d'Euskadi.
"Segurament no és l'únic problema de relacions però sembla que ja ha entrat en una via de solució", ha argumentat Iceta, que es descriu com a "pragmàtic" i creu que s'ha d'anar "abordant qüestions concretes" i assajar la via de la cooperació.
Governar amb ERC?
Pensant en un escenari post electoral, Iceta ha dit que "aniria bé tenir una majoria diferent a l'actual" i ha advocat per un govern "progressista i transversal" en l'eix nacional. I és que creu que la situació actual no es resol amb "frontisme".
Pel que fa a possibles enteses amb ERC, el primer secretari del PSC les descarta. "Mentre mantinguin la seva posició política i el projecte no podem governar amb ells, ni ells amb nosaltres, és lògic".
També creu que els republicans volen governar amb JxCat i per això ha convidat els catalans que vulguin canviar de fórmula a "votar socialista" o enfrontar-se a "quatre anys del mateix". Finalment, ha destacat la posició "diferent" de Ciutadans els darrers mesos, que "han baixat els decibels".
Desconfiança en Vergés i El Homrani
Crític amb la gestió que el Govern ha fet durant la pandèmia de la Covid-19, Iceta ha descartat reclamar que el govern espanyol reprengui les competències. "Creiem molt en l'autogovern", ha insistit. I considera que "hi hauria gent més adequada" que Alba Vergés i Chakir El Homrani per gestionar les conselleries de Salut i Treball, Afers Socials i Família, respectivament.