Als Emirats Àrabs Units no saben qui és Miquel Iceta. El nou ministre de Cultura i Esport des del passat mes de juliol va reunir-se amb el govern d'aquest país àrab i el van confondre amb un ja exministre: José Manuel Rodríguez Uribes. Una situació, dins l'anècdota, lògica d'entendre si tenim en compte que el català és el quart ministre que ocupa aquesta cartera és el quart en els darrers tres anys.
Les relacions amb el món àrab
La confusió va venir motivada per l'emir del Sharjah, el sultà bin Mohamed al Qasimi que, posteriorment a la trobada i aclarir el nom d'Iceta va fer córrer una fotografia de la trobada. Des de la Moncloa han intesificat darrerament les relacions amb el món àrab. Fa pocs dies, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, visitava Aràbia Saudita per tancar acords en matèria de turisme. Ara, Iceta replica el mateix objectiu però centrar en poder promoure la literatura espanyola a aquesta regió del món.
D'aquesta manera, malgrat que el gran mercat de la literatura espanyola a l'estranger continua liderant a l'Amèrica Llatina, el punt d'atenció ara se centra en els Emirats. Aquests dies s'ha celebrat la Fira del Llibre i l'Estat espanyol ha estat el convidat d'honor. Un extens grup d'editorials d'infantil i juvenil admeten que estan sorpresos per l'acollida dels seus productes i també s'ha aprofitat per promocionar altres aspectes lligats més a l'oci i fugint de la literatura estricta: enganxar els àrabs a La Liga i també als continguts de més èxit a Netflix encapçalats per la sèrie 'La casa de papel'.
Iceta, content de cooperar amb els Emirats
La fira de Sharjah se celebra des del 1982 i atrau els principals grups editorials del Líban, Síria, l'Aràbia Saudita, Kuwait, Egipte, l'Iran o l'Iraq. L'objectiu és entrar en aquest mercat a través d'aquestes trobades, també hi seran presents a la propera Fira del Marroc. "He estat rebut per l'emir de Sharjah i m'he quedat sorprès per la sensibilitat cultural d'aquest emirat que ha volgut trobar a la cultura i al llibre un dels seus elements diferenciadors i d'identitat. L'emir m'ha demostrat que és un home fascinat per la cultura i molt conscient dels llaços que ens uneixen per la cultura àrab. Hem constatat afinitats i la voluntat de cooperació entre els dos governs”, ha afegit Iceta que ha omès la trobada 'accidentada' en un primer moment.
Les relacions mediàtiques d'Iceta amb aquest país, si tirem d'hemeroteca, van relacionades amb el rei emèrit Joan Carles I. Precisament ell va ser un dels pocs socialistes que van criticar de forma oberta que l'emèrit hagués decidit vacunar-se en aquest país.