El ministeri de Cultura i Esport era la tercera pota de la negociació, entre el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i els governs de Catalunya i Aragó, per intentar aconseguir una candidatura conjunta per als Jocs d'Hivern del 2030. I el ministre Miquel Iceta ha estat un dels que ha rebut els retrets per la incapacitat per tancar un acord. Això no obstant, aquest matí Iceta ha volgut deixar clar que el govern espanyol havia garantit la feina que li pertocava en aquest tema i que qui ha d'avalar la candidatura és el COE. En aquest sentit, i en ser preguntat per l'anunci d'Aragó que presentarà candidatura "d'Estat" per al 2034 liderada per Jaca, ha aconsellat estudiar les normes que imposen la carta olímpica, on s'especifica que si un país presenta més d'una candidatura, serà el comitè olímpic d'aquell país qui haurà de decidir.
Iceta ha advertit que "els Jocs són una competició, i quan un concorre, participa d'una competició, el primer que ha de saber són les regles del joc, en aquest cas són meridianament clares i fixades per carta olímpica". De fet, ha llegit el que aquesta norma diu al respecte. En primer lloc, que "tota candidatura per celebrar Jocs Olímpics requereix l'aprovació del comitè nacional del país en qüestió". I en segon lloc que, "en el cas que en un mateix país existissin vàries candidatures potencials per a l'organització d'una mateixa edició dels Jocs Olímpics, el comitè olímpic nacional corresponent haurà de seleccionar una d'elles, ja que solament serà possible la presentació d'una candidatura per país".
Ha admès que per al 2030 ja no hi ha temps per acordar una candidatura conjunta dels Pirineus, i per tant toca parlar del 2034 on pot haver finalment un acord o vàries candidatures. En aquest darrer cas, però, ha deixat clar que "el COE vol guanyar". "Si hi ha vàries candidatures haurà d'avaluar quina és més potent des d'un punt de vista tècnic i quina té més possibilitats de recollir el suport", ha argumentat.
Contrarietat i disgust
Iceta, que no ha amagat la "contrarietat i disgust" del govern espanyol davant la incapacitat d'acordar la candidatura, ha retret que el no acord entre els dos territoris representa una oportunitat perduda per organitzar uns jocs que tenien a tocar de dits. En qualsevol cas, ha deixat clar que cadascuna de les parts ha d'assumir unes responsabilitats en aquest procés, i que l'Estat espanyol havia acomplert la seva, que era garantir el suport econòmic i institucional a una candidatura conjunta.
Ha advertit que qualsevol candidatura ha de comptar amb el suport del comitè olímpic del país afectat, i que Espanya no és com la República Popular Xina on el president del comitè és el ministre d'Esports, sinó que el COE és una entitat independent i és qui ha d'avalar la candidatura.
En ser preguntat sobre què ha fallat ha insistit que no li correspon responsabilitzar ni fer retrets a ningú, però ha subratllat que el COE "ho ha fet molt bé".