El ministre de Cultura i Esports, el socialista Miquel Iceta, ha reivindicat aquest dilluns que la cocapitalitat cultural i científica de Barcelona "beneficia Espanya", i ha criticat que hi hagi qui vulgui aprofitar-la per "enfrontar territoris".

Durant la seva intervenció en l'esmorzar informatiu "Fòrum Europa-Tribuna Catalunya", organitzat per Nova Economia Fòrum, Iceta ha anunciat que dimecres que ve es firmarà en conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per canalitzar els 20 milions d'euros que el Consell de Ministres va aprovar per impulsar les institucions culturals i científiques de la capital catalana.

El ministre ha rebutjat les crítiques que li han dedicat alguns mitjans de comunicació i ha ironitzat a partir d'una portada del diari ABC que destacava una suposada "indignació amb Iceta" per part d'altres autonomies i ajuntaments "per regalar 20 milions a Barcelona".

miquel iceta acn

Miquel Iceta durant la seva intervenció al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya / ACN

 

Complir amb els pressupostos

"Jo no regalo res. Bé sí, a la meva família i amics de tant en tant però, complir amb el que estableixen els pressupostos generals de l'Estat és fer un regal?", ha etzibat el ministre, que ha recordat que l'executiu de Pedro Sánchez s'ha limitat a restablir un conveni que van subscriure l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero i l'exalcalde Jordi Hereu el 2004.

Iceta també ha negat que els fons que es transferiran als projectes culturals i científics triats per l'Ajuntament de Barcelona, on governen comuns i PSC, siguin usats "amb finalitats secessionistes".

Les institucions destinatàries

En aquest sentit, ha repassat quines són algunes de les institucions destinatàries de les ajudes estatals; com les fundacions Picasso, Miró i Antoni Tàpies, el MACBA, el MNAC i el consorci de biblioteques per a la commemoració del centenari de Carmen Laforet.

"Secessionisme pur i dur -ha ironitzat-. Un perill, l'àrea expositiva del DHUB, les activitats singulars entorn del videojoc o la rehabilitació arquitectònica de la nau central de Fabra i Coats. El Museu de Ciències Naturals, perillosíssim secessionisme", ha ironitzat. I ha sentenciat: "No fotem, estem complint amb uns pressupostos i honrant un compromís d'anys enrere (...) Jo guardaré aquesta portada perquè mancant títols universitaris sempre es pot emmarcar".

Iceta ha assegurat que mentre ell sigui ministre hi haurà partides a favor de la cocapitalitat de Barcelona als pressupostos estatals, i ha demanat als ciutadans que no parin esment als qui intenten usar la promoció de la cultura i la ciència "per enfrontar territoris, per enfrontar societats i fer impossible el diàleg".

En la seva opinió, cal fer precisament el contrari: intensificar la col·laboració entre les institucions culturals de tot Espanya, per exemple, fomentant la cessió d'obres de museus com el Prat perquè es puguin exposar a sales catalanes o en edificis estatals en desús, com el que té el Banc d'Espanya a la plaça Catalunya de Barcelona.

 

Foto principal: El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta / EFE