El ministre de Política Territorial i Funció Pública i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assistirà aquest dilluns, en representació del govern espanyol, a la presa de possessió de Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat, segons han informat fonts de la Moncloa. A la celebració també hi serà Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya.
Es reprèn la tradició
Amb aquest gest, Iceta recupera així la tradició que algú del govern espanyol estigui, en representació de la Moncloa, present en el primer acte del president, sobretot després que ningú de l'executiu de l'Estat assistís a la presa de possessió del darrer president, Quim Torra. Es dona la circumstància, a més, que Iceta és el primer secretari del PSC i fins fa poc el seu màxim referent polític, un fet encara més inusual, ja que van ser els socialistes qui van guanyar les eleccions del 14-F.
Aragonès va ser proclamat president divendres passat, en un acte en el qual es va comprometre a exercir el càrrec amb humilitat i amb determinació democràtica, concloent el seu discurs després de ser investit en el càrrec amb el crit de "visca Catalunya lliure". Després de la seva proclamació, Iceta el va desitjar sort i encerts en la seva nova etapa, que ell veu com "una oportunitat per a cohesionar i consolidar una Catalunya pionera i dialogant", urgint també a "mirar cap al futur per a refer ponts i enfortir els vincles" en aquesta nova legislatura.
Montoro i Fernández Díaz
L'assistència d'Iceta trenca definitivament amb l’actitud dels anteriors governs espanyols a l'hora d'enviar representants a les preses de possessió, fet que ha accentuat la ruptura de relacions amb l'Estat. De fet, Iceta és el primer representant polític català que envien des de fa moltes legislatures.
L'any 2012, a la segona presa de possessió del president Artur Mas, la Moncloa va enviar Cristóbal Montoro el llavors ministre d'Hisenda, que per primer cop no va seure a la taula presidencial, sinó al públic. Quan va ser el torn del president Puigdemont, el representant espanyol escollit va ser el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que no es van aixecar per agrair al president Mas la seva labor ni van aplaudir el discurs del president entrant.
Després de la seva presa de possessió aquest dilluns, Aragonès es convertirà en el 132è president de la Generalitat, gràcies al suport dels republicans, Junts i la CUP, i amb l'oposició del PSC-Units, Vox, els comuns, Cs i el PP.