El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha tancat la porta a la via de transferir la competència per convocar un referèndum a través de l'article 150.2 de la Constitució espanyola. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el primer secretari del PSC ha volgut "recordar" al president Pere Aragonès que "aquesta possibilitat ja va ser rebutjada quan es va plantejar al Congrés dels Diputats l'any 2014".

Davant la negativa total de Pedro Sánchez a un referèndum acordat i que, en tot cas, si es vol fer, cal que s'impulsi una reforma constitucional que tingui el suport de tres cinquenes parts del Congrés, Aragonès va replicar que "hi ha altres vies que permetrien fer el referèndum sense cap reforma", fent al·lusió a l'article 150.2 de la Constitució. Aquesta proposta va ser la que van portar Marta Rovira, Jordi Turull i Joan Herrera al Congrés el 2014. Iceta ha contestat a aquestes declaracions que "no es pot explicar la meitat de la pel·lícula" perquè l'hemicicle va denegar en aquell moment aquesta petició amb 299 vots en contra (PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN), 47 favorables (CiU, ERC, BNG, Izquierda Plural, PNB, Amaiur, Geroa Bai, Compromís i Nueva Canarias) i una abstenció de Coalició Canària.

Tancats en la proposta de més autogovern i millor finançament

Miquel Iceta ha deixat clars els límits del govern espanyol davant les propostes que pugui portar el Govern a la taula de diàleg: "Es pot parlar de tot, però això no significa que et donin la raó en tot". Per això, el ministre de Política Territorial i Funció Pública ha recalcat que no acceptaran l'amnistia ni l'autodeterminació. Sobre l'amnistia, Iceta la veu "inacceptable" perquè "es planteja en situacions de canvi de règim i qüestiona la legitimitat dels tribunals que firmen les sentències que es volen deixar sense aplicació".

Paral·lelament, vinculat al referèndum, el primer secretari del PSC considera, a diferència del president Aragonès, que "un referèndum sobre la independència no inclou a tothom perquè planteja votar sobre una ruptura i no sobre un pacte, que és el que convé". Per a Iceta, "cal alguna fórmula més inclusiva" i, en aquest sentit, ha explicat que la proposta del govern espanyol és "més autogovern i millor finançament". La direcció a emprendre, per al socialista, és que l'Estat "avanci en la direcció d'anar cap a un model amb un sentit més federal" i que la posició no sigui "ni l'immobilisme ni la ruptura".

"Ningú està per sobre de la llei"

Preguntat per les reclamacions milionàries que ha imposat aquesta setmana el Tribunal de Comptes a una trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat, Miquel Iceta ha defensat que "ningú està per sobre de la llei". El primer secretari dels socialistes catalans afirma que la xifra de 5,4 milions és "molt alta", però ha emplaçat els responsables a recórrer la decisió si no hi estan conformes "fins a arribar al Suprem".

D'altra banda, ha sostingut que l'executiu espanyol reformarà els delictes de rebel·lió i sedició, però que això no canviaria la situació del president Puigdemont i la resta d'exiliats si tornessin: "Tothom que està citat per la justícia espanyola ha de comparèixer davant d'aquesta".

Finalment, sobre els rumors que el situen com a portaveu del govern espanyol després d'una suposada crisi de l'Executiu, Miquel Iceta ha sentenciat que "no en té ni idea" però que serà "on digui Pedro Sánchez".

 

Imatge principal: Miquel Iceta, en una compareixença a La Moncloa. Europa Press.