Contundent crítica la que ha etzibat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al president de la Generalitat, Quim Torra, en el debat de política general celebrat aquest dimecres. "El processisme ha estat una gran mentida que ha culminat en un gran fracàs", ha sentenciat un Iceta que, tot i mantenir un to cordial (a diferència del líder de Cs, Carlos Carrizosa), no ha dubtat a carregar contra la gestió de Torra.

El líder del PSC ha basat la seva crítica en la "confrontació", de la qual ha assegurat que "no és intel·ligent", en referència a les diverses declaracions del president a l'exili, Carles Puigdemont, "sinó un error". Iceta ha posat com a exemple que "cap membre del Govern s'ha reunit amb cap membre de la Comissió Europea" o que "no s'ha anat a negociar el finançament amb l'Estat".

 

"Fins que no tinguem un president que no estigui encaparrat amb la confrontació, els catalans no tindran un nou finançament i seguiran queixant-se amb justícia", ha assegurat. "Hem perdut el lideratge en el mercat espanyol. Estem creixent per sota de la mitjana", ha alertat. D'aquesta manera, doncs, Iceta ha qualificat el balanç de la legislatura de "pobre". "Ineficàcia, mala gestió, divisió, insuficient pressió institucional i cap avenç concret", ha resumit. 

Imatge del líder socialista en el seu discurs del debat de política general | Sergi Alcàzar

En aquesta línia, el líder socialista ha tornat a treure a Torra per enèsima vegada les seves paraules del passat mes de gener en què va revelar que el Govern estava dividit i la legislatura esgotada. "Seguim sense conèixer la data electoral", ha lamentat, i ha afegit que la pandèmia de la Covid-19 no és excusa per convocar eleccions, assenyalant els comicis celebrats a Euskadi i Galícia.

"Inestabilitat"

Un altre concepte clau per al discurs d'Iceta ha estat el d"inestabilitat política". Citant un informe de la London School of Economics, el líder del PSC ha assegurat que aquesta "inestabilitat" no ha beneficiat les perspectives econòmiques de Catalunya: "fugida d'empreses i dipòsits", ha apuntat en referència al trasllat de seus socials per part d'algunes empreses que es va produir el 2017. "No estem percebent que des del Govern s'estigui fent res per revertir aquesta situació", ha acusat.

Iceta també ha utilitzat aquesta paraula per criticar la gestió cultural del Govern, recordant que hi ha hagut cinc consellers diferents en els darrers quatre anys i retraient la destitució de Mariàngela Vilallonga. De fet, Iceta ha acusat sense complexos la remodelació impulsada per Torra a les conselleries d'Empresa, Interior i Cultura de "no tenir per objectiu" afrontar la crisi de la pandèmia. Fins i tot algunes entitats i personalitats sobiranistes han titllat la crisi de 'lamentable'", ha comentat.

Preocupació pel català

Lligat amb les seves reflexions sobre els problemes del món de la cultura, Iceta ha assegurat que al PSC també estan preocupats pel català. Ara bé, el líder socialista ha deixat clar que "mai traduirem la preocupació amb un intent de subordinar el castellà". Segons Iceta, perquè el català avanci "no ha de retrocedir el castellà". Així doncs, ha ofert el seu suport "per promoure la llengua, però no creiem que el castellà hagi de passar a utilitzar-se en la intimitat". "No compari el castellà amb el suahili. El castellà és la llengua oficial de Catalunya també", ha reivindicat.

Estocada final

En aquesta línia, Iceta ha seguit amb el seu recopilatori de crítiques i retrets al Govern i els ha exposat d'una manera bastant desordenada: "No ens ha convidat a parlar encara d'un pacte per la salut", "ni tan sols les reunions de l'espai de diàleg han tingut continuïtat", "tampoc hem sabut res del projecte de Constitució"...

 

Tot per acabar demanant el final de la legislatura amb un cert to de súplica. "La continuïtat del seu Govern és un error per al país. Catalunya és un gran país, però necessita un bon Govern, i ara no el té", ha criticat. "Jo no allargaria la vida d'aquest Govern, president", ha conclòs.