Va començar retraient-li que, mentre que el líder del PSC havia trigat tres hores a fer 600 quilòmetres amb l'AVE de Barcelona a Madrid, ell havia trigat sis a fer-ne 400 i dient el següent: "Tenim infraestructures ferroviàries del segle XIX". El president d'Extremadura, Guillermo Ferández Vara, es va permetre el luxe ahir a la nit de retreure a Miquel Iceta que li encantaria poder estar discutint a la seva comunitat sobre si són una nació o no, perquè va assegurar el següent: "Estem discutint una cosa molt important per a la vida de la gent que són les infraestructures i els mitjans que tenim".
Vara i Iceta es van trobar en un cara a cara a El objetivo de La Sexta, en què el primer va voler deixar clar en relació amb la qüestió catalana el següent: "Una part d'Espanya té un debat [referint-se a Catalunya] i l'altra som a l'altre des de fa molt de temps perquè no s'han acabat de resoldre les qüestions".
El primer secretari del PSC, cordial i afable durant tota la conversa, no es va poder estar de parar-li els peus recordant-li això sobre Catalunya: "D'infraestructures i inversions a Catalunya se n'ha parlat molt també, eh?". De fet, Iceta ja havia esmentat aquesta qüestió pocs minuts abans, recordant que Catalunya necessita acordar una finançament amb l'Estat per a, entre altres coses, invertir en infraestructures.
Ana Pastor, veient que s'estava a punt d'obrir un nou debat entre els dos líders socialistes, va aprofitar aquest moment del diàleg per canviar el rumb de la conversa i dirigir-la cap a un altre tema polèmic: la moció de censura de Podemos.
Legislar sentiments
El procés, tanmateix, va tenir els seus minuts de protagonisme. Vara va defensar que "no es pot legislar amb sentiments" i va afirmar que els catalans ja van votar un referèndum "legal i democràtic" quan es va votar l'Estatut, però va assegurar que el problema va ser que "el seu vot no va servir" perquè "el Tribunal Constitucional el va canviar". Iceta va persistir en la seva idea de convertir Catalunya —i altres territoris de l'Estat— en una "nació de nacions".
La solució perquè la ciutadania catalana deixi d'insistir a separar-se d'Espanya és, pel president d'Extremadura, "tornar-los l'Estatut que van votar", encara que va voler enviar un missatge contundent a Catalunya recordant-los el següent: "El que és important és que aquest sentir-se espanyol d'una manera o d'una altra no t'atorga més drets o més deures", però intentant mostrar que ell entén el sentiment dels catalans justificat per un tema cultural i de llengua.
Ara bé, Vara va demanar deixar clar el següent: "Els catalans pensen que vivim en una nació, encara que els diguem que no, ells sentiran que són una nació i fa que ho senten des de fa molt de temps", però, això sí, va apostar pel següent: "S'ha de deixar ben clar que si no afecta la sobirania nacional, ni la unitat del país, parlem de coses diferents".