Els ministres del govern espanyol que són de fora de Madrid tenen a la seva disposició un llarg catàleg de residències oficials. De tots els tipus de residències oficials que els membres del govern tenen al seu abast, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha escollit ni més ni menys que residir a La Moncloa. Concretament, Iceta s'allotja des de fa mesos en un habitatge reservat als vicepresidents.
Quan a l'estiu el president del govern espanyol va anomenar a Iceta com a nou ministre de Cultura, se li va oferir un immoble de l'Administració central i la seva opció va ser anar a petar a La Moncloa, segons informa El Confidencial. Tot i això, el ministre viu lluny del president Sánchez, malgrat estar en el mateix complex residencial. El nou habitatge d'Iceta fa 160 metres quadrats i va ser construir per ordre d'Alfonso Guerra.
La residència estava concebuda per als vicepresidents, però Iceta no és el primer membre del govern espanyol en trencar aquesta tradició. Durant els moments més durs de la primera onada de la pandèmia, l'aleshores ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va allotjar en aquest habitatge. Més enllà d'això, pocs vicepresidents han habitat l'immoble al llarg dels anys, només Alfonso Guerra, i Carmen Calvo.
Seduir als castellanoparlants
Mentre la residència del ministre de Cultura aixeca curiositat en els diaris, aquesta ha fet unes declaracions a Efe sobre la salut del català. Iceta defensa que el català solament guanyarà parlants si "sedueix" els castellanoparlants que no l'usen amb freqüència, per la qual cosa ha fet una crida a fugir d'actituds que puguin ser percebudes com una voluntat "d'imposar" aquesta llengua.
"Ens agradaria incrementar l'ús del català. Això què vol dir? Doncs que haurem d'atreure gent que potser no l'utilitza o no ho fa prou perquè ho faci. I com ho farem? Doncs des del convenciment, des de la seducció", ha reflexionat. Per Iceta aquest haurà de ser un dels principals objectius del Pacte Nacional per la Llengua que promou el Govern de Pere Aragonès, i en el qual han indicat que participaran el PSC, ERC, JxCat, la CUP i els comuns.
El socialista ha insistit que des del seu partit plantejaran mesures basades en la "no segregació lingüística"; és a dir, en la convivència del català i el castellà tant a l'escola com en els altres àmbits de la vida pública. En aquest sentit, ha advertit que s'equivocarà qui tracti el castellà com una "llengua forana" a Catalunya perquè això allunyarà els que tenen aquest idioma com a llengua materna.