Cop d'efecte dels independentistes d'ICV, agrupats en el corrent Compromís per la Independència, per evitar perdre pes en la nova plataforma política d'esquerres plantejada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La seva portaveu, Sara Vilà, ha explicat a El Nacional que la intenció serà sumar sota un mateix paraigua totes les persones que, bé siguin de Guanyem Barcelona, Podem o EUiA, també comparteixen que la solució passa per la independència.
Tot i que aquest "nou espai polític" no està definit, la senadora per designació autonòmica de Catalunya Sí que es Pot assegura que han "d'estar amatents per no perdre força". Explica que des que es van decidir organitzar dins de la formació ecosocialista, de manera oficial el passat 24 d'abril, ha estat positiu. "Ens ha beneficiat". Amb una motxilla carregada d'anys d'experiència, tenen clar que necessiten fugir de les veus individuals i aprofitar "l'oportunitat" de fer un front comú.
Per ara no es plantegen abandonar. Rebutgen que la desconnexió proposada per Junts pel Sí i la CUP, fixada en divuit mesos en la resolució del 9N, tingui recorregut. "Seria la primera a estar contenta si es pogués fer de la manera com ho plantegen, però sabem que amb aquest marc legal no es pot", afirma. Per això insten a aprofitar el moment actual on "per primera vegada hi ha un referèndum sobre la taula de negociacions", en referència a les converses entre Podemos i PSOE per formar govern a Espanya.
Estació referèndum
"És molt difícil que caigui el referèndum", considera l'ecosocialista, que revela que en les reunions i internes de Podemos i les confluències la qüestió hi és molt present". Que un pacte de govern a Espanya no l'inclogués "seria políticament desastrós", a banda d'un incompliment "d'una promesa i part del programa".El desllorigador tampoc no passa, al seu entendre, per la fórmula suggerida per la cap de llista del PSC a les generals, Carme Chacón, de fer primer un referèndum sobre la reforma constitucional i, només en cas de rebuig a Catalunya, fer-ne un altre preguntant directament per la independència. Tot i que des de certs cercles de comuns es veuria amb bons ulls, per Vilà "no cal buscar més excuses i allargar-ho" perquè "no hem de supeditar-nos a cap reforma" a l'Estat per fer camí.
I si ve la gran coalició? "Tibar la corda", "anar fent camí" amb el Procés Constituent, redactant la Constitució catalana, i aconseguir més suports a Europa, insisteix. La desconnexió "no la veiem", afirma, però "potser podriem entrar" en la construcció unilateral de la Hisenda pròpia.
Foto de portada: El diputat d'En Comú Podem Jaume Moya i la senadora Sara Vilà / ACN
Qui són?
El corrent es comença a gestar el març del 2015, després que ICV vota en la seva convenció nacional per un Estat lliure associat amb el 87% dels vots. Aleshores alguns independentistes com l'actual conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, decideixen abandonar la formació. D'altres, encapçalats per l'històric ecosocialista Jaume Bosch, posen les bases de Compromís per la Independència.En el seu manifest, apunten que neixen amb l'objectiu "d’influir en la política del partit per tal que aquest es posicioni favorablement al procés per la independència de Catalunya". Entre d'altres, s'hi sumen l'actual senadora per CSQP, Sara Vilà; el cap de llista d'En Comú Podem per Lleida i diputat al Congrés, Jaume Moya, o l'exregidor de Barcelona Ricard Gomà.
A les eleccions plebiscitàries celebrades el 27S, bona part dels membres de CxI signen un manifest a favor de la candidatura de Lluís Rabell, argumentant que "és el full de ruta més convincent, realista i efectiu perquè el poble català, si així ho vol, assoleixi la independència".