Pluja d'idees. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presentat una proposta per "descentralitzar Espanya" que recupera iniciatives ja plantejades en el passat, com traslladar part del Senat a Barcelona. Així ho ha plantejat el socialista durant la cloenda del seminari Espanya polifònica i desconcentrada: un país en forma de malla, celebrat aquest dilluns a València. El seminari també ha comptat amb la presència del ministre d'Universitats, el català Joan Subirats, i neix de l'informe Espanya Polifònica: per un país en forma de malla elaborat per la càtedra Prospect 2030. 

Concretament, Puig ha presentat una proposta de descentralització d'institucions de l'Estat amb una bateria de moviments de desconcentració, just el dia en el qual s'ha sabut la diferència d'inversió estatal entre la Comunitat de Madrid i Catalunya. Entre aquesta llista de moviments destaca el trasllat de part del Senat a Barcelona, una idea que no és pas nova. Per exemple, el socialista Pasqual Maragall ho va plantejar el 1992 en una entrevista a La Vanguardia: "El Senat efectivament podria estar a Barcelona". L'aleshores president del govern espanyol, Felipe González, va ignorar l'alcalde de la ciutat. Un altre president espanyol, el popular Mariano Rajoy, va recuperar la idea l'any 2014: segons va avançar Bloomberg, formava part d'un paquet de mesures per convèncer els catalans de romandre a Espanya. Però ja sabem que no va tirar endavant. Igualment, el PSC de Salvador Illa va tornar a parlar de la qüestió en el programa electoral per a les eleccions catalanes del 2021: "Defensar la cocapitalitat estatal de Barcelona, amb la localització de seus d’institucions estatals i el seu lideratge municipal al conjunt de l’Estat". Si bé no s'esmenta explícitament el Senat, Eva Granados va confirmar a El País que aquestes "institucions estatals" eren realment el Senat.

L'AEMPS, a Catalunya

El trasllat de part de la cambra alta a Barcelona no és l'única proposta que té Puig per als catalans dins d'aquest pla per a la descentralització de l'Estat. El president valencià també vol que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) es desplaci a Catalunya, sense especificar exactament on. Això recorda a quan Barcelona competia amb altres grans ciutats europees per ser la seu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), malgrat que va perdre en la primera votació. L'EMA es va desplaçar finalment a Amsterdam (Països Baixos).

Aquí no s'acaba la llista de Puig per a la desconcentració: el president valencià portaria la seu del Tribunal Constitucional a Cadis (Andalusia), ja que és on es va signar la Constitució del 1812; la del Tribunal Suprem, a Castella i Lleó; la del Tribunal de Comptes, a l'Aragó; el Consell d'Estat, a Castella la Manxa; l'organisme autònom de Parcs Nacionals, a Extremadura; Ports de l'Estat, a València; l'Institut Oceanogràfic, a Galícia; i l'Agència Estatal d'Investigació, al País Basc. Així mateix, es crearia una mena de museu-xarxa d'El Prado i el Reina Sofía, amb seus a Múrcia, Cantàbria i Andalusia.