El vicepresident segon del Govern espanyol i líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha comparat el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias ha subratllat que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".
A la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident respon amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí".
Preguntat per si creu que és comparable amb la fuga del rei emèrit, Iglesias ho ha negat. "Si presumptament ha robat diners o ha utilitzat targetes black, crec que la consideració moral és completament diferent", ha defensat.
El vicepresident segon també s'ha mostrat a favor dels indults dels presos polítics i ha insistit en la importància de resoldre el conflicte català "políticament".
¿Por qué considera al Rey Juan Carlos “un fugitivo” y a Puigdemont “un exiliado”? #SalvadosPablo pic.twitter.com/yRQwqI5txD
— Salvados (@salvadostv) January 17, 2021
Els indults
Pel que fa als indults dels presos, ha considerat que haurien d'estar "lliures" i poder representar a la ciutadania "que els ha votat". De fet, el líder Podem ha recordat que es va indultar a Alfonso Armada, "autor intel·lectual d'un cop d'estat dels de veritat". Així, Iglesias ha defensat que ni "Junqueras, ni Puigdemont" són més "perillosos" que "Armada o Tejero" i ha recordat que el govern espanyol ha de vetllar "per l'interès de l'estat".
Per això, creu que la solució del conflicte a Catalunya ha de ser "política". Segons el vicepresident segon, un dels factors que l'han amplificat ha estat "l'agressivitat" de la dreta, que considera que "Espanya són ells", i que ha convertit el "problema" en un "carreró sense sortida"-
El govern espanyol
Preguntat per les diferències de Podem amb el PSOE dins de Govern, Iglesias ha assegurat que "en política no cal fiar-se de gairebé ningú", per això, el Govern està basat no en una confiança mútua entre els líders dels dos partits sinó "en una correlació de forces i un acord de govern que ha de complir-se, i sobre aquesta base es construeix l'experiència de govern de coalició ".
Iglesias ha reconegut que "perquè es compleixi un acord cal pressionar fins i tot dins el Govern", com per exemple en el cas dels preus de la llum i la possibilitat de nacionalitzar empreses de el sector. "Per descomptat que es pot nacionalitzar una empresa, una altra cosa és que tots els mitjans i les empreses diguin que és una barbaritat, però és perfectament legal", ha assegurat abans de reconèixer que amb "amb 35 diputats no estem en posició de convèncer el Govern ".
Sobre si aquest tipus de diferències entre els integrants de Govern espanyol de coalició podria portar a la seva dissolució, el vicepresident ha replicat: "és el que voldria la dreta, que hi hagués una crisi de govern i que caigués".