La cinquena pròrroga de l'estat d'alarma ha obert un nou escenari marcat per un canvi d'aliances. Els nous pactes han redirigit les decisions del govern espanyol. Pablo Iglesias, líder de Podemos i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, ha confirmat que es derogarà "íntegrament" la reforma laboral aprovada pel PP el 2012. Això forma part de l'acord tancat amb Bildu aquest dimecres per allargar 15 dies més el comandament polític de la crisi sanitària del coronavirus. "L'acord amb el PSOE i Bildu sobre la reforma laboral era per derogar tota la norma, no pas una part. És el que està firmat, amb independència del que diguin determinats partits", ha indicat als micròfons de Catalunya Ràdio aquest dijous.
Iglesias no ha tingut pèls a la llengua per valorar el rebuig de les patronals a aquesta derogació de la reforma laboral: "És evident que la CEOE volia un govern del PP i Vox, però això és la sobirania popular", ha conclòs. No ha estat tan clar davant la pregunta sobre properes retallades: "El govern de coalició està demostrant amb fets que una crisi com l'actual no es pot afrontar amb retallades. Calen polítiques fiscals expansives", ha respost.
"Més ajudes que mai"
El vicepresident espanyol ha assegurat que està molt orgullós i satisfet que tiri endavant la renda mínima vital, que s'aprovarà al maig, potser en un consell de ministres extraordinari. Sense entrar a quantificar-la en xifres, Iglesias ha apuntat que és compatible amb la renda garantida de ciutadania del Govern de la Generalitat, fixada en 664 euros com a mínim.
També ha esclarit dubtes sobre els ERTO i s'ha compromès que tothom qui estigui pendent de cobrar-lo el cobrarà. Un 11% dels ciutadans amb dret a una prestació encara no l’han rebuda. "No som perfectes", ha dit Iglesias en aquest sentit, "però mai un govern espanyol havia fet el que s’ha fet ara".
Permís retribuït per tenir cura dels fills
Iglesias ha avançat també que estan estudiant el permís retribuït per a les persones que no poden treballar per tenir cura dels fills. "La gent que té sous baixos no es pot permetre una rebaixa del sou i, per tant, hem d'intervenir per establir mecanismes que protegeixin les famílies" després de ressaltar que "teletreballar amb fills és molt complicat". Les últimes setmanes ha quedat demostrat, ha afegit, que aquesta realitat ha afectat principalment les dones.
Sobre l'impost a les grans fortunes, Iglesias confia en la tasca de la Comissió per la Reconstrucció. Segons el seu parer, qui té més d’un milió d’euros, exclòs l’habitatge, "ha de fer un gest patriòtic i ajudar els nostres hospitals i les escoles”.
Iglesias també ha justificat la despesa en 2.100 milions d'euros en tancs de combat. Aquest, ha dit, "és un acord signat per l'anterior govern, i de la mateixa manera que s'han de complir els acords que m'entusiasmen, aquest també".
La taula de diàleg, pendent de la crisi sanitària
La taula de diàleg entre governs es reprendrà quan la crisi sanitària s'hagi estabilitzat. Així ho ha confirmat Iglesias, que ha assegurat que "hi ha molts temes per tancar i acords als quals arribar". No ha descartat que es reuneixin de forma telemàtica perquè "és realment urgent, a més d'un pacte polític". Per ell, ha dit, es poden reunir "al més aviat possible".
Respecte a la crida d'Amnistia Internacional per a l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Iglesias ha reiterat que ell considera que no han d'estar a la presó. "Soc conscient que estan a la presó perquè els jutges ho han decidit, però crec que cal explorar mecanismes que permetin en el marc de la legalitat corregir una situació que és injusta". Ha recordat que ja hi ha peticions d'indult i "caldrà estudiar-les amb molta cura".