Els estralls que està provocant l'espionatge dins el govern de coalició espanyol, cada vegada es fan més grans. La mateixa ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha estat molt dura amb el CNI i ha titllat "d'intolerable" l'error de seguretat. I una de les veus, encara acreditades per molts membres d'Unidas-Podemos, és la del seu exlíder Pablo Iglesias. Amb menys de deu minuts, ha destrossat l'argumentari del PSOE des de que es va publicar el cas del CatalanGate al diari The New Yorker, fins a les declaracions d'avui de Bolaños convocades amb urgència per La Moncloa.

"No és versemblant"

Iglesias, en declaracions a Rac1, desgrana els fets: "I ara resulta que sabem que el president espanyol ha estat espiat i per això es produeix un escàndol que es gestiona comunicativament de la següent manera. Primer diuen que a Espanya no s'espia ningú, res a veure amb el CatalanGate, així que circulin, circulin, circulin. Després, la ministra de Defensa, responsable del CNI en seu parlamentària, reconeix que s'ha espiat sempre en seu judicial. I avui, el ministre de la Presidència, la mà del president del govern, convoca un 2 de maig, una roda de premsa per dir "fixeu-vos, també s'ha espiat el president i la ministra", això no té precedents. Però per cobrir-se una mica, Bolaños diu "pensem que això ve de fora". Això no és versemblant".

 

Iglesias, amb aquests tres moments cronològics, conclou que cal depurar responsabilitats: "Si l'espionatge ve de fora hi ha un error, la quarta economia de la Unió Europea, no és capaç de protegir el mòbil del president espanyol, haurien de dimitir. Però la hipòtesi versemblant encara és més greu: que els que han espiat amb permís judicial, també ho han fet al president del govern. Que això se soluciona amb una querella... Creuen que es pot fer? Que això es pot tancar posant en mans dels jutges aquest tema és prendre la població per idiota. Estem davant una situació de gravetat sense precedents en la història de la nostra democràcia". Quan Iglesias admet que ve de fora, es refereix al CNI.

"Haurien de dimitir"

Així doncs, Iglesias posa l'accent en que és impossible sostenir que l'espionatge vingui de fora, un espionatge simultani a dirigents polítics i socials de l'independentisme català i basc i membres del govern espanyol "en un context tan obvi del que s'estava parlant". Però l'exvicepresident espanyol d'Unidas-Podemos també carrega contra la seguretat policial. "I donant per vàlida aquesta hipòtesi, que ve de fora, ha fallat el CNI i han fallat els responsables policials que ni tan sols han pogut protegir la seguretat telefònica del president del govern espanyol i per tant haurien de dimitir".

Iglesias, que deixa clar que no es creu que l'espionatge vingui de fora, també assenyala al PSOE d'haver comès "l'error tàctic de reconèixer i filtrar-ho a la premsa que una part del Pegasus sí s'ha utilitzat amb autorització judicial del Tribunal Suprem. Per tant, ara és inversemblant sostenir que el CNI espia uns amb autorització judicial però els que no, ja no pot ser el CNI sinó un altre subjecte".

Més enllà dels socialistes, Iglesias lamenta el paper de la dreta i com, especialment l'extrema dreta, ha avalat espiar líders independentistes. La diputada de Vox, Macarena Olona, va declarar des del Congrés dels Diputats dimecres de la setmana passada, que "poc els havien espiat". I l'exlíder d'Unidas-Podemos, tanca la seva reflexió llançant un pronòstic: "A veure si ara, a les tertúlies de Madrid, el proper argument és acusar que darrere d'això hi ha Putin. Hauran d'explicar l'inexplicable. Tot el món s'haurà d'explicar".