L'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, ha fet servir la seva nova plataforma com a tertulià per carregar contra el Partit Popular (PP). Més concretament per retreure a la formació popular el seu immobilisme respecte a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Iglesias no ha dubtat en assenyalar les passades estratègies del PP per tindre sota control el poder judicial i en un tuit ha afegit: "El PP necessita controlar el poder judicial per sobreviure".
“El PP necesita controlar el poder judicial para sobrevivir”
— Pablo Iglesias 🔻 (@PabloIglesias) September 7, 2021
Ayer pude reflexionar en la SER sobre el sistema de elección del CGPJ, sobre Lesmes y sobre la relación del PP con el poder judicial pic.twitter.com/EYbotcKyJq
Iglesias ha deixat clar des d'un principi que ell no té res en contra del model actual amb el qual s'escullen els jutges. Per l’exlíder de Podem és bàsicament un sistema com podria ser un altre. S'ha limitat a assenyalar que es tracta d'un sistema per escollir el govern del poder judicial que tots dos partits beneficiats podrien haver canviat fa molt de temps, però que no ho han volgut fer.
L'expolític convertit en tertulià no creu que hi hagi cap mena de dubte sobre el procés d'elecció dels nous vocals del CGPJ i ha assegurat: "La constitució és taxativa i és evident que no s'està complint".
La hipocresia del PP: jutges, llibertat i constitució
Al voltant de la polèmica sobre la renovació del CGPJ ha planat constantment l'acusació de què s'està polititzant la justícia. Iglesias s'ha desmarcat clarament d'aquesta postura. "Crec que el problema de la politització de la justícia a Espanya no és el disseny del sistema, sinó com s'utilitza".
L'anterior líder de Podem no ha dubtat ni un segon en recuperar a un bon reguitzell d'exemples per il·lustrar el seu argument. El fundador de Podem ha retret als populars el famós whatsapp que va enviar Ignacio Cosidó, qui va ser policia, quan era senador pel PP en què celebrava: "Gràcies a Marchena controlarem la sala segona del Tribunal Suprem".
Aquests no ha estat l'únic cas que ha recuperat Iglesias. L'altre gran protagonista de l'al·legat d'Iglesias ha estat Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem d'Espanya i del Consell General del Poder Judicial, Sobre Lesmes ha dit: "El senyor Lesmes va ser director general en dues legislatures del govern d’Aznar. Va treballar com a subordinat de Rafael Català, però això, a priori, no són arguments contra la idoneïtat del senyor Lesmes com a jurista o president del Tribunal Suprem".
Tot i això Iglesias acompanya aquesta afirmació amb un gra però. El fundador de Podem s'alinea amb la postura d'Ignacio Escolar, director de elDiarioes, i defensa que el que és reprotxable de les accions de Lesmes és haver tret al jutge Pablo Ruz de l'Audiència Nacional, evitar que el jutge Javier Gómez Bermudez pogués investigar la caixa B del PP, entre altres. "Això ja són coses diferents. Si Ignacio Escolar tingués raó, tindríem un president del CGPJ que en l’exercici del seu càrrec hauria protegit al Partit Popular de casos de corrupció. Això és greu. Això sí que afecta els jutges i al nostre sistema", ha sentenciat.
Iglesias ha conclòs la repassada a l’historial del PP amb la justícia i viceversa amb una conclusió: "Que passarà? Res. El Partit Popular no té el més mínim incentiu per complir la constitució. A més no tindrà cap conseqüència per no complir-la".
Buscant incentius en nous temps
Pablo Iglesias ha exposat que en el moment en el qual ens trobem actualment considera que el més lògic és que es repensi el sistema d'elecció dels vocals, adaptant-se als nous temps. Iglesias ha afegit: "Això sí que seria un incentiu perquè el Partit Popular complís la constitució".