Pablo Iglesias ja ho ha advertit avui: "Calladet estic més guapo", ho deia per no mullar-se sobre un possible pacte amb la mirada posada a les properes eleccions generals entre Yolanda Díaz i Íñigo Errejón. Però la frase, extreta d'una entrevista a RTVE Catalunya, també es podria traslladar a dos titulars que portaran cua. D'una banda, Iglesias assegura que "l'exèrcit d'Ucraïna està cometent crims de guerra però hi ha un absolut silenci mediàtic en els mitjans de comunicació i això genera una enorme desconfiança".
D'aquesta manera, plana damunt d'Iglesias el dubte de si hagués aplaudit o no al Congrés dels Diputats si encara fos membre d'aquesta cambra. Des de IU, la CUP i el BNG es va percebre una omissió de la claca després d'escoltar el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. Serà una incògnita saber què hauria fet Iglesias que, agafant-se a la història, el comunisme i les seves idees polítiques, encara manté l'equidistància sobre una invasió per part del president rus Vladímir Putin a Ucraïna o la barbàrie a Butxa.
"Indicis raonables" de crims a Butxa
Precisament d'aquesta, sí ha admès que "hi ha tots els indicis raonables i els periodistes apunten a això", referint-se a que ell també creu que són els russos els autors de la matança a civils. Però Iglesias està convençut que a l'altra banda també hi ha crims de guerra tot i que no ha concretat quins. "Nosaltres, en la base, hem dedicat un programa sencer a la massacre de Butxa i ho hem fet amb tota la transparència. Però en una notícia del New York Times, per exemple, sembla que si els crims són d'una banda i no d'una altra no requereix la seva atenció", conclou.
Qüestiona Yolanda Díaz
Més enllà de la guerra d'Ucraïna, tornant a casa, també ha obert un altre meló. Ara, Iglesias, se'n penedeix d'haver donat el relleu del seu lideratge a l'actual vicepresidenta Yolanda Díaz. "No tinc clar que fos el correcte, potser hauria d'haver-ho deixat a mans del partit perquè organitzessin unes primàries, hagués estat més democràtic que donar la meva opinió. Potser em vaig equivocar i no va ser un encert. Però tinc la intuïció que si no ho hagués fet m'haguessin plogut crítiques. Vaig fer el que en aquell moment considerava que era correcte. Si vaig encertar o no? Que ho jutgi la gent". Tampoc ha argumentat per què es planteja si va ser un error ni si manté discrepàncies amb el projecte de Díaz que, precisament, vol dur a terme en paral·lel la seva formació al costat de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau o la consellera valenciana de Compromís, Mónica Oltra.
Les temàtiques han estat diverses. En altres qüestions més secundàries, Iglesias subratlla que "Pedro Sánchez no té cap pla amb Catalunya, la gent del PSC o els socialistes valencians i les Illes Balears són molt diferents. I des del PSOE no tenen cap estratègia pensada ni res clar sobre què poden posar damunt la taula de negociació". I afegeix: "Que no hagin clarificat res és problemàtic". Malgrat tot, demana "no despreciar la taula" on hi ha membres del govern de l'Estat "i una part del Govern de la Generalitat" però si volen que es produeixin grans avanços "tots han de tenir clar quina és la seva idea d'Estat i sobretot d'Espanya". Iglesias, ara retirat de la primera fila política, admet que és "molt feliç perquè en els aspectes personals" ha tingut topades amb gent que estimava molt. Per això es reafirma: "No tornaré a la política, quin mal em voleu?".