Després d'anunciar que deixa el govern espanyol per presentar-se a les eleccions de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias ha informat que cedirà la vicepresidència segona del govern espanyol a l'actual ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Tot i assumir aquesta vicepresidència, Díaz seguirà sent ministra de Treball, mentre que Ione Belarra passarà a ser ministra de Drets Socials i Agenda 2030, cartera que estava integrada en la vicepresidència d'Iglesias. Belarra era fins ara secretària d'Estat per a l'Agenda 2030. Iglesias ja ha comunicat aquests canvis al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Iglesias ha fet aquest pas per construir una candidatura "forta" que freni l'avanç de la ultradreta a Madrid, si bé per a això es requereix el "deure moral i ètic", que és ja un "clamor" social, per liderar la "unitat de l'esquerra".
Per aquest motiu, Iglesias ha proposat ja al partit d'Íñigo Errejón, Más Madrid, fer una candidatura única "encara que continuïn sent espais diferents". "L'enorme perill i l'enorme oportunitat que tenim davant de nosaltres requereix que tinguem la responsabilitat, humilitat i altura de mires d'anar tots junts en una candidatura d'unitat", ha explicat per recalcar que és "conscient" de les "cicatrius" que existeixen amb el partit que lidera a nivell nacional Íñigo Errejón.
Candidatura per a les generals
La proposta que Iglesias ha fet a Díaz no és només substituir-lo en el càrrec pel que queda de legislatura, sinó que també l'ha designat com la candidata d'Unidas Podemos a les properes eleccions generals. Iglesias ha defensat la proposta assegurant que Díaz "ja és la millor ministra de Treball de la història" i ha posat com a exemple la seva gestió dels ERTO durant la pandèmia.
El terratrèmol originat a Múrcia
Tot aquest terratrèmol que s'està produint a la política espanyola es va originar a Múrcia, on el PSOE i Ciutadans van impulsar una moció de censura contra el govern del PP. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va convocar ràpidament eleccions per evitar que la jugada es repetís a la seva autonomia.
Les enquestes publicades fins ara pronostiquen una còmoda victòria per als populars, que només necessitarien uns quants vots de Vox per tornar a formar govern. Per altra banda, les esquerres continuarien sense sumar i ja no podrien comptar amb un hipotètic suport de Ciutadans, que probablement desapareixeria de l'hemicicle.