Més informació sobre els presumptes ingressos extraordinaris dels fons del Parlament de Vox que hauria cobrat Ignacio Garriga. El líder dels ultres a Catalunya va justificar el sobresou que ha cobrat a costa del grup parlamentari com a "pagament dels serveis de despatx i atenció a la seu", segons consten en els rebuts en forma de factura que Garriga emetia cada mes. El Confidencial revela que en una investigació interna de l'Oïdora de Comptes del Parlament assenyala que Garriga va acumular en 2 anys un total de 39.361 euros de despeses irregulars per diverses vies. Els portaveus de Vox han evitat donar explicacions sobre el concepte "serveis de despatx", però han detallat que l'Oïdora de Comptes només va demanar que es donés detalls de l'activitat econòmica i declaració de béns de Garriga.

Amb tot, el digital ha tingut accés a les factures de maig, juny i juliol del 2021, i totes tres són de 1.538,46 euros bruts cadascuna, en les quals el vicepresident de Vox retenia un 35% d'IRPF, 538,46 euros en cada rebut. L'origen d'aquesta investigació recau en la denúncia que una diputada díscola de la formació de Santiago Abascal va presentar fa dos mesos davant l'Oficina Antifrau contra Garriga, assegurant que facturava despeses personals a càrrec del grup parlamentari. 

Les despeses de Garriga

En el nou informe, hi ha dos tipus de despeses diferents. D'una banda, les que Garriga va justificar com a despeses personals amb la targeta del grup parlamentari, i per altra, les factures que emetia cada mes. Entre el primer grup hi ha tintoreria, oci, perruqueria, serveis de Glovo, per valor de 603,35 euros, i fins i tot l'AMPA de l'escola dels fills de Garriga. Tot i que, el més destacat són les factures, un total de 38.496,59 euros entre 2021 i 2022, segons l'informe. En concret, assenyala que a través de factures el 2021 va rebre un total de 12.307,68 euros. En el seu moment, l'Oïdora de Comptes va preguntar al grup parlamentari de Vox si l'Ignacio Garriga Vaz de Concicao que emetia les factures i l'Ignacio Garriga —president del grup— eren la mateixa persona. Fins i tot, Garriga va ser advertit pel secretari general del Parlament en negar-se a augmentar la xifra que, segons Transparència, rebia del Parlament, fixada el 2023 en un total de 88.973,60 euros bruts anuals.

Segons detallen, Garriga hauria argumentat al seu grup que es tractava d'un sobresou aprovat per la direcció de Vox i seria per compensar la pèrdua d'ingressos que li havia suposat deixar la seva professió de dentista per dedicar-se totalment a la política. Amb tot, aquesta teoria no acaba de quadrar amb la declaració de béns, ja que en arribar al Parlament era de 55.000 euros bruts, una xifra més baixa que la que rebia com a diputat. 

Aclariments de la Mesa

En l'informe s'assenyala que la Mesa pot demanar aclariments al grup de Vox relacionats amb el tipus d'activitat professional que ha exercit el diputat i per la qual hauria cobrat 38.496,59 euros. "L'apartat 4.2 de la instrucció habilita la Mesa a sol·licitar informació addicional sobre els aspectes que estimi adequats. El grup parlamentari no està obligat a presentar les seves factures; només de manera voluntària". L'apartat 4.2 de la instrucció habilita la Mesa a sol·licitar informació addicional sobre els aspectes que estimi adequats. El grup parlamentari no està obligat a presentar les seves factures; només de manera voluntària". Aquesta serà una de les primeres qüestions a les quals s'haurà d'enfrontar el nou president del Parlament, Josep Rull

El Parlament, a través de l'informe, proposa millorar els mecanismes de control de les despeses. Amb tot, en cap moment valora si el fet és un delicte, ni tampoc proposa que la Mesa demani a Garriga que torni els diners, però, en canvi, sí que suggereix que hi hagi un canvi de norma per exercir un control més ampli sobre l'import que reben els grups parlamentaris, que provenen d'una subvenció pública. En aquest sentit, l'Oïdoria de Comptes proposa "modificar la normativa actual per ampliar l'abast del control, en concret, proposa aplicar la modalitat de control financer". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!