Unanimitat a les portades aquest dissabte 12 d’octubre. L’estrella de les primeres pàgines dels diaris madrilenys i catalans de referència és Pedro Sánchez, cada cop més acorralat pels torpedes que arriben a la línia de flotació del seu govern. La corrupció planeja perillosament sobre el cap de l’executiu socialista (els casos més personals com els de la seva dona Begoña Gómez i del seu germà David Sánchez, el Delcygate, el cas Koldo, Aldama…) tot i els seus intents de marcar distàncies i fugir de tota responsabilitat. Però les revelacions del darrer informe de la UCO de la Guàrdia Civil han alimentat el setge judicial que envolta Sánchez i han fet créixer el monstre de la sospita de si el president del govern espanyol estava al corrent de les presumptes activitats de qui va ser la seva mà dreta, José Luis Ábalos, que està a la vora de la imputació, malgrat que l’exministre de Transports hagi demanat declarar voluntàriament com a testimoni davant el jutge del cas Koldo. Els míssils arriben al govern socialista per terra, mar i aire, i les portades, sobretot les afins al PP, es freguen les mans amb el cas Koldo, a punt de convertir-se en el cas Ábalos, que ha rearmat al principal partit de l’oposició i ha desviat el focus del seu error en les votacions de la llei impulsada per Bildu que permetrà deixar lliures una quarantena d’etarres. 

Peticions de dimissió i eleccions

No ha perdut l’ocasió el PP d’atacar Sánchez i situar-lo, com Il padrino de la trama corrupta que envolta Ábalos, com destaca La Vanguardia en la seva portada, sota el títol “Sánchez marca distàncies amb Ábalos i recorda que el va apartar”. El rotatiu atribueix a Alberto Núñez Feijóo aquesta cita, tot i que en realitat va ser la portaveu del PP en el Senat, Alícia Garcia, qui va acusar el president del govern de ser “el padrí” de la trama corrupta que “acorrala a Pedro Sánchez”. El que si ha fet Feijóo per enèsima vegada és demanar la renúncia de Sánchez per les informacions “d’extrema gravetat” que han aparegut arran de la investigació de la Guàrdia Civil, igual que ha fet Isabel Díaz Ayuso, que l'ha acusat de mentir dient “si hagués confessat amb el Papa, hauria embussat el Vaticà” (aprofitant la visita del president del govern al pontífex a Roma), ha demanat la seva dimissió  i la convocatòria d’eleccions generals”.

“Descomposició” del Govern de Sánchez

La lectura de les fintes de Sánchez als casos de corrupció que fa La Razón és que el dirigent socialista “ignora a la UCO i es desvincula d’Ábalos” i ho fa “presumint d’actuar amb contundència i ara ofereix col·laboració a la Justícia”, destacant també que “el PP amplia la comissió d’investigació del cas Koldo en el senat a tot el Govern”. El Mundo, per la seva part, destaca en el seu titular principal que “el fiscal demanarà al jutge portar ja Ábalos al TS per imputar-lo” i afirma que les revelacions de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil “descomponen al govern”, tot i que ha sortit “en tromba contra l’exministre perquè ‘la pagui’ ell” i que la responsabilitat “no arribi a Moncloa”. L’ABC també posa el focus en el cas, però el que ressalta és la inquietud de les federacions del PSOE davant les acusacions, i “temen que Sánchez pretengui ‘salvar el fort com sigui’”.

Tensió en les files socialistes

També altres diaris catalans destaquen com a tema principal de les seves portades la crisi que envolta al govern central. Així, El Periódico ho enfoca en la tensió que existeix a les files socialistes davant el pròxim congrés de Sevilla i titula que “la contestació interna a Sánchez arriba als seus afins” i que el president “veu erosionada la seva autoritat entre els líders fins ara pròxims davant la fragilitat de la legislatura, el finançament pactat amb ERC i el seu conat de dimissió”. Aquesta contestació interna es personalitza en els casos coneguts del president castellanomanxec Emiliano García Page o l’aragonès Javier Lambán, però el rotatiu afirma que el malestar “s'estén a altres dirigents que sempre havien estat al costat de Sánchez”, com són el secretari general socialista a Castella i Lleó, Luis Tudanca, el madrileny Juan Lobato. El diari Ara també porta la corrupció al seu tema principal de portada i titula que “Sánchez promet mà dura en el cas Ábalos”, afegint que el president es desvincula de l’exministre i avisa que “no hi haurà impunitat” i que el PP surt “en tromba contra el president socialista mentre el jutge prepara la imputació de l’exdirigent”.

'La Vanguardia' 12 CAT
'La Vanguardia' 
'El País' 12
'El País'
'La Razón' 12
'La Razón' 
'El Mundo'12
'El Mundo'
'ABC' 12
'ABC' 
'El Periódico' 12 CAT
'El Periódico' 
'Ara' 12
'Ara' 
'El Punt Avui' 12
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!