La normalitat institucional que proclama el president Salvador Illa tindrà un nou episodi el 6 de desembre en què el cap de l'executiu català assistirà a l'acte institucional al Congrés dels Diputats amb motiu del Dia de la Constitució. Illa, que ja ha anunciat també que acudirà el 13 de desembre a Santander a la Conferència de Presidents Autonòmics, es va presentar el passat 18 de setembre a la Zarzuela per a la protocol·lària recepció amb el Rei, després de 9 anys en què cap president de la Generalitat acudia a aquesta cita, i el 12 d'octubre va ser a Madrid a la desfilada militar amb motiu del Dia de la Hispanitat.
Amb la decisió d'acudir al Congrés el Dia de la Constitució, que ha avançat l'ACN, Illa participarà en un acte al qual no assistia un president de la Generalitat des que hi va acudir José Montilla, com a responsable del segon tripartit. Pasqual Maragall no hi va anar mai i Jordi Pujol només hi va acudir en alguna ocasió. De fet, els darrers anys, el Govern fins i tot havia plantejat la possibilitat que els funcionaris poguessin treballar, tot i que a l'Estat aquesta és una jornada festiva.
Identitat i nació
Precisament els conceptes d'identitat i nació han estat objecte de diferents reflexions d'Illa en el marc del lliurament del Premi Internacional Catalunya a l'escriptor libanès Amin Maalouf. En el seu parlament, Illa ha recordat que al llarg de la seva vida Maalouf "ha volgut enderrocar els murs que massa sovint s'alcen entre identitats, llengües, nacions i països", però que, de nou, existeix el risc que s'aixequin nous murs que es consideraven enderrocats. Recollint les reflexions de l'escriptor, ha subratllat que en el món avui les divisions abans ideològiques s'han convertit en identitàries i ha citat l'obra El Naufragi de les civilitzacions per alertar: "Som presoners dels conceptes tribals de la identitat, la nació, la religió o seguir glorificant l'egoisme sacre".
El president ha assegurat que tot això és el que ressona a la Gaza devastada per les bombes, però que també a "la nostra societat, sotmesa al tribalisme, de la por a l'altre i l'aïllament", per la qual cosa ha alertat contra els discursos d'odi que sorgeixen a la societat occidental i als seus Parlaments. "Cal parlar clar i actuar amb intel·ligència per desactivar-ho", ha reclamat.
Acollir i integrar
Illa ha subratllat que "acollir i integrar persones migrades no només no posa en risc la identitat de qui acull sinó que l'enriqueix", com ho demostra la història més recent de Catalunya, i ha advertit que les persones migrades juguen un paper clau en el progrés d'Europa, ja que sovint fan les feines més dures, com construcció, agricultura o tenir cura de persones.
Amb tot, ha admès que no n'hi ha prou amb discursos, sinó que calen polítiques per donar resposta al fenomen migratori, que augmentarà en els anys vinents, i que obliga a buscar "més cooperació amb els països d'origen, més desenvolupament conjunt i més reducció de les desigualtats", a més de més polítiques d'igualtat als barris més vulnerables "per desmuntar una a una les mentides sobre immigració".