El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reiterat aquest dissabte que la "millor solució" per a la governabilitat del país és un pacte de progrés de la seva formació amb Esquerra Republicana i els Comuns. En una intervenció al congrés dels socialistes del Maresme, Illa ha tornat a assenyalar que només hi ha dues opcions al damunt de la taula: "O un acord progressista o noves eleccions". Paral·lelament, el líder socialista ha apuntat que una entesa amb republicans i els de Jéssica Albiach és una "molt bona oportunitat per a Catalunya": "El que toca ara és un espai d'estabilitat, de tranquil·litat per treballar i enfocar problemes de fons que té el país".

Al llarg del seu discurs a Mataró, Salvador Illa ha reivindicat que explora aquest acord amb ERC i Comuns des del "convenciment": "Buscarem el pacte de progrés. Tenim 42 diputats, però no són suficients. Hem de dialogar, ens toca liderar perquè així ho han volgut els ciutadans, però hem de fer-ho amb altres". Des d'aquesta perspectiva, el primer secretari del PSC ha receptat "diàleg, flexibilitat, generositat, discreció i ofici polític" per forjar aquesta majoria. "Podem fer un bon programa donant respostes a problemes de l'àmbit social, podem fer polítiques de progrés i prosperitat en un clima d'avançament de l'extrema dreta i dreta radical", ha afegit Illa, tot apuntant a la fórmula del Front Popular a França per combatre Marine Le Pen: "A França lluiten contra l'extrema dreta ajuntant-se en un front, deixant de banda les diferències. És una fórmula que s'ha de tenir present".

Encara sobre les negociacions, el líder del PSC ha asseverat que, encara que aquestes converses s'estiguin duent a terme amb "discreció", això no significa "secretisme": "Quan hi hagi resultats, explicarem el seu fruit sigui quin sigui". Illa s'ha mostrat "optimista" amb què aquest pacte pugui prosperar i, alhora, ha defensat que no implica que altres formacions "rellevants" com Junts per Catalunya o el Partit Popular "quedin excloses" per a "acords amplis i transversals" en polítiques importants sempre que la investidura fructifiqui amb el "pacte de progrés". Amb tot, Illa ja ha deixat entreveure que serà una negociació llarga i fins al final del termini del 26 d'agost: "No faré vacances".

Illa avisa els jutges per l'amnistia: "Pot agradar més o menys, però s'ha d'aplicar"

Salvador Illa també s'ha volgut referir a unes altres dues notícies d'aquesta setmana: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i les primeres persones que ja han estat amnistiades. Això no obstant, el primer secretari del PSC -que ha manifestat que s'alegra pel fet que Miquel Buch s'hagi beneficiat ja d'aquesta llei- ha volgut picar el crostó als jutges: "Ells fan una feina molt important, però també ells han de respectar la feina d'altres poders, com la del legislatiu. La feina dels jutges no és fer lleis, és aplicar-les". En aquest context, el socialista ha reivindicat que l'amnistia es va aprovar al Congrés per uns diputats "que no cauen del cel, sinó que els escullen els ciutadans": "Les lleis poden agradar més o menys, però si s'han fet seguint els procediments, s'han d'aplicar i tinc confiança que així es farà".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!