El primer secretari del PSC i cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha agraït les "cessions de l'independentisme" en les negociacions per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez i ha posat d'exemple el rebuig d'ERC i Junts la setmana passada a la moció de la CUP sobre una nova llei de referèndums. "Fa un any no hauria sortit aprovada la resolució de la CUP per un referèndum?", s'ha preguntat el primer secretari del PSC en una entrevista a El Cafè d'Idees de RTVE.
Sobre el fet que els socialistes siguin els únics que han signat la llei socialista, a Illa "no li preocupa" i ha reivindicat que s'hagi treballat amb "paciència i discreció". "El nostre objectiu és la normalització política. Tinc plena convicció que és una llei que s'adiu a l'esperit de la Constitució", ha reivindicat el primer secretari del PSC, qui ha posat sobre la taula aquesta llei d'amnistia per impulsar la convivència.
Crítiques a Ayuso
Pel que fa a les manifestacions a Madrid, Illa les respecta, però recorda el que va votar la ciutadania espanyola el passat 23 de juliol. "Demanem un respecte. Surt de les eleccions. El camí de la dreta i l'extrema dreta no és interessant", ha dit Illa, que considera que l'amnistia és un pas coherent amb les polítiques que ha anat aplicant el govern del PSOE i Sumar. De fet, ha reivindicat els indults i la reforma del Codi Penal per tal de tirar endavant el "retrobament, la convivència i la normalització política de Catalunya". A més, ha seguit la càrrega contra el PP i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, qui va assegurar que Espanya s'apropa a una dictadura: "A quin president el votaran tants partits? Això és una dictadura?", s'ha preguntat.
El també cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, alhora, ha subratllat que defensa l'amnistia per "convicció", com a resposta a les paraules de Jaume Asens, qui va considerar que els socialistes han aprovat l'amnistia per "interès". "És un mecanisme coherent amb allò que hem fet i que s'utilitza en altres democràcies", ha reivindicat el primer secretari socialista català, a la vegada que es mostra convençut que l'amnistia té un suport majoritari a Catalunya.
Illa torna a descartar un referèndum
A més, ha tornat a descartar un referèndum d'autodeterminació perquè "incideix en la divisió". "En el context internacional no ens podem dividir. Tenim un model de vida que molta gent ens enveja. Hem de buscar la cohesió i el que ens uneix", ha defensat l'exministre de Sanitat del govern espanyol, qui ha tornat a desmarcar-se d'una possible ruptura. Illa també ha volgut expressar-se sobre el finançament i ha reivindicat un nou model, tot i que no s'ha mullat sobre la proposta de Junts per Catalunya de recaptar el 100% del finançament. "Hem de fer un nou sistema de finançament des del realisme. Volem un sistema just. No vull privilegis", ha defensat Illa, qui creu que es fa demagògia per part de l'independentisme i per part del PP amb el debat sobre el finançament.
A Illa tampoc el preocupa que l'amnistia tingui conseqüències electorals de cara a les eleccions catalanes previstes per al 2025. "Una amnistia no es pot prendre en funció de criteris electorals. És una decisió valenta. Entenc que la gent tingui dubtes, però crec que el pas del temps ajudarà a veure les virtuts. Quan arribin les eleccions ho defensaré", ha dit el primer secretari del PSC, qui ha subratllat que hi ha hagut un "seguit de coses" que els ha obligat a aprovar l'amnistia.