El president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, han acordat aquest divendres escurçar terminis i accelerar els tràmits per a la construcció del Campus de Salut de Girona i Salt, que ha d'incloure el nou hospital Josep Trueta. En la primera reunió institucional entre els dos, Illa i Salellas han abordat també qüestions prioritàries per a la capital gironina com l'accés a l'habitatge, la mobilitat o la millora dels barris més vulnerables. A més, el batlle cupaire ha introduït en la reunió l'agenda independentista i ha transmès al president la postura del govern gironí en favor del dret a l'autodeterminació i de trobar espais de diàleg per avançar en aquest sentit.

Després de la trobada, en declaracions a la premsa, Salellas s'ha declarat "content" pel compromís d'Illa amb l'impuls del nou Trueta, mentre que el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha destacat que ha estat una trobada "molt cordial" i ha fet èmfasi en la voluntat del Govern "d'obrir una nova etapa" en les relacions entre la Generalitat i el món local, "basada en la cooperació, l'escolta, el suport i el treball braç a braç”. Dalmau ha assenyalat que a la trobada Salellas els ha compartit "una extensa agenda de treball" que el Govern "ha assumit".

Sobre el nou campus sanitari, el conseller ha avançat que el Govern està en disposició d'iniciar aquest mes de setembre la licitació del contracte del projecte, que està valorat en 25 milions d'euros. "El president s'ha compromès a treballar per accelerar tots els tràmits possibles per poder dur a terme aquesta inversió", ha indicat Dalmau, que també s'ha compromès que hi hagi partides en els pressupostos dels anys vinents per impulsar el projecte. Per la seva banda, el batlle cupaire ha celebrat que Illa hagi mostrat el seu compromís "inequívoc" amb aquesta infraestructura. "Per nosaltres és un projecte estratègic, tenir el compromís del president de la Generalitat, que així també ho entén, és un pas endavant”, ha afirmat el batlle. Segons les darreres previsions, realitzades fa uns mesos per l'anterior conseller de Salut, Manel Balcells, el nou Trueta hauria d'estar en marxa el 2030.

L'alcalde de Girona ha posat damunt la taula qüestions com la mobilitat de la ciutat i la demarcació, entre les quals els projectes del tren-tram Olot-Banyoles-Girona i el de la Costa Brava per unir-la, sobre el qual el Govern s'ha compromès a "continuar avançant en el seu estudi". Salellas també ha assenyalat la necessitat d'incrementar la mobilitat en bicicleta amb més carrils bici. Així mateix, han abordat la necessitat de facilitar l'accés a l'habitatge, qüestió sobre la qual s'han emplaçat a aprofundir en futures trobades específiques, i també la millora dels barris més vulnerables, que es desenvoluparà a la llei de barris que el Govern d'Illa vol impulsar. “El que volem és que hi hagi uns espais més amables i que donin confort als nostres conciutadans”, ha explicat Salellas.

Illa, "conscient" de la pulsió independentista

Més enllà dels projectes a la ciutat de Girona, i poc després de la Diada, Salellas ha explicat que també ha traslladat a Illa "la realitat del país" i que "segueix existint una pulsió independentista", a la qual cosa el president li ha respost que n'és "conscient". "El govern de la ciutat de Girona és nítidament independentista, ens correspon fer aquest paper i aprofitar tots els espais de diàleg per reivindicar la necessitat que Catalunya pugui exercir el seu dret a l'autodeterminació", ha indicat l'alcalde. Per la seva part, preguntat per una valoració de la Diada, el conseller Dalmau ha destacat que va ser un dia "de retrobament per a molts catalans, amb independència de les seves posicions polítiques" i que es va desenvolupar en un clima "de normalitat institucional i màxima convivència". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!