El president de la Generalitat Salvador Illa ha visitat aquest divendres Cabacés, al Priorat, entre els crits i xiulades de 150 manifestants que li reclamaven "mesures concretes per resoldre la situació de sequera a la comarca". Durant la visita, Illa ha anunciat un pla de resposta urgent contra la sequera, que destinarà 70,8 milions d'euros en ajudes per a explotacions agrícoles. L'executiu català ha assegurat que les explotacions d'aquesta comarca, afectada pels recents incendis de més de 100 hectàrees, en seran les principals destinatàries. Està previst que se'n beneficiïn uns 1.100 propietaris amb 5.360 hectàrees d’explotacions agrícoles.

A més, el Govern promet que es desbloquejaran les ajudes a les cooperatives amb un paquet de 19 milions d’euros, que serviran per impulsar projectes fins al 2027. Fins a nou cooperatives podran beneficiar-se d'1,5 milions per promoure un projecte d'intercooperació. D'altra banda, l'Institut Català de Finances (ICF) també activarà dues línies de finançament emmarcades en aquesta urgència per sequera, dotades amb 40 milions d'euros i que seran accessibles, previsiblement, a l'inici de l'any 2025.

Els pagesos del Priorat exigeixen que es reverteixi el transvasament del riu Siurana

En l'arribada del president al Priorat, aquest ha estat rebut entre crits i xiulades de pagesos, i membres d'entitats i denominacions d'origen que li reclamaven mesures concretes per resoldre la situació de manca de recursos hídrics de la comarca. Entre les peticions, exigeixen tenir una "gestió justa de l'aigua" i que s'acabi el "furt de l'aigua del Siurana". Joan Vaqué, president de Prioritat, una associació que defensa la implementació d'un model territorial just i equilibrat, interpel·lava al president: "Reclamem justícia, volem aigua. Ens furten l'aigua del Siurana i això s'ha de revertir urgentment. Si no podem gestionar els nostres recursos, què fem?", es pregunta. "Els pagesos s'estan quedant sense aigua, els pagesos també, després dels incendis les basses estan buides. Necessitem aigua", ha sentenciat. 

 

Precisament el sindicat agrari Unió de Pagesos, que també ha estat present a la protesta, ha reivindicat una "estratègia de país" que impliqui fer infraestructures que garanteixin l'aigua a la comarca. Des del carrer, les diferents entitats han defensat la necessitat de comptar amb ajudes "excepcionals" i "directes" tant per a pagesos com per a cellers que ajudin a fer front a la sequera continuada que segueix patint la comarca. Per part de la DO Montsant, la presidenta Pilar Just ha remarcat que la situació és fins i tot pitjor que durant la crisi de la fil·loxera. "Les dades cada cop són més esgarrifoses. Amb unes xifres de set milions i mig de verema normal, enguany, quan encara falta un 25% de la verema per fer, estem a tres milions i mig", ha detallat. 

Actuacions concretes al Priorat

Per fer front a la manca d’aigua al Priorat, el Govern ha anunciat una bateria d’accions, a banda de les subvencions. En primer lloc, s'acceleren els terminis en més d’un any per fer realitat la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d'Aigües del Riu Montsant. Els treballs valorats en més de sis milions d'euros s'havien de completar el juny de 2027, però el Govern promet que aquests s'acabin a principis del 2026 davant la "urgència hídrica".

La conselleria d'Agricultura també està disposada a fer efectiva una altra infraestructura hídrica al territori. Es tracta de l'ampliació de l'àmbit de regadiu de la comunitat de regants del Baix Priorat, un projecte que "es tirarà endavant si s'adquireix el percentatge d'adhesió de beneficiaris necessari" assegura el conseller d'Agricultura Òscar Ordeig. L'objectiu del projecte, segons el Govern, és portar aigua al "Priorat antic", unes 2.500 hectàrees situades entre els municipis de Bellmunt i Alforja. El cost dels treballs està estimat en uns 76 milions d'euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!