El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha celebrat en una entrevista a El Món a RAC1 el "gir" de Junts per Catalunya, que amb la seva abstenció va acabar permetent que s'aprovessin dos dels tres decrets que el govern espanyol va portar al Congrés aquest dimecres. Tot i reivindicar que aquestes mesures hagin prosperat, Illa ha criticat la manera en la qual els juntaires van acabar canviant de posició: "Hi ha gent que sembla que li agradi convertir cada votació en un Vietnam, i això no m'agrada. Cadascú té el seu estil de fer política. M'agraden les polítiques serioses, rigoroses i enfocades a solucionar problemes". En aquest sentit, ha contraposat l'actitud de Junts a la d'Esquerra Republicana. El cap de l'oposició ha volgut posar en relleu el paper d'Esquerra perquè "va fer menys soroll i també van ser molt efectius".

A canvi de permetre la convalidació dels decrets de l'executiu central, Junts va anunciar un acord amb el PSOE que inclou la delegació integral de les competències sobre immigració a la Generalitat, la derogació de l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil —que posava en risc l'aplicació de la llei d'amnistia, segons els juntaires— o la publicació de les dades per calcular les balances fiscals, entre altres. Sobre aquests acords, i molt especialment pel traspàs de competències sobre immigració, Illa ha estat preguntat per si això suposa que el PSC s'hagi "empassat un gripau" (tenint en consideració que els socialistes catalans havien votat en contra de la delegació d'aquestes al Parlament). El líder dels socialistes ho ha negat i ha admès "no recordar ni el context ni el motiu" pel qual van votar que no.

Paral·lelament, s'ha mostrat partidari del fet que Catalunya disposi de "totes les competències possibles dins del marc de la legalitat", però ha plantejat "per fer què": "Tenim moltes competències i no les exercim adequadament". En aquesta línia, ha posat com a exemple que la Generalitat té les competències exclusives en educació des de fa quatre dècades i, tot i això, Catalunya "és a la cua en aquesta matèria". Al mateix temps, Salvador Illa ha defensat que, si és elegit president de la Generalitat, no aturarà el traspàs de les competències: "Si les tenim, m'esforçaré a reclamar-les i exercir-les".

Illa descarta un "canvi de cromos" sobre pressupostos i l'entrada de Junts a l'ajuntament de Barcelona

El primer secretari del PSC ha aprofitat l'entrevista per valorar una hipotètica entrada de Trias per Barcelona al govern municipal de la capital de Catalunya. Illa ha deixat la decisió en mans de Jaume Collboni i ha assegurat que li dona "tota la confiança perquè prengui les decisions que estimi millors per tenir un govern fort a Barcelona". D'altra banda, ha negat que Junts per Catalunya hagi ofert al PSOE pactar els pressupostos de l'Estat a canvi d'entrar al govern del consistori barceloní. En aquest sentit, Illa ha deixat clar que "no hi haurà canvi de cromos" i ha circumscrit les "decisions de Barcelona" a ser impulsades "pensant només en Barcelona".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!