El debat de política general, un dels principals plens del curs polític junt amb el de la llei de pressupostos, es posarà en marxa al Parlament aquest dimarts a les quatre de la tarda. Serà el primer debat de política general de Salvador Illa com a president, però el tercer cop que compareix a l'hemicicle des que va ser investit el passat 8 d'agost. La gestió de govern protagonitzarà la intervenció del president, que obrirà el debat amb temps il·limitat. Des de la tribuna del Parlament, Illa podrà observar els principals grups de l'oposició enfeinats en els seus propis debats interns. No tindrà rèplica del líder de l'oposició, atès que Junts ha renunciat a aquesta figura fins que l'aplicació de l'amnistia i el proper congrés del partit aclareixi el repartiment de papers a la nova direcció. Pel que fa ERC, submergida en una caïnita batalla interna, viu pendent del proper congrés de la formació on s'haurà de ventilar el lideratge del partit. La trifulca dels republicans pot resultar especialment preocupant per al president atès que ERC és, amb els comuns, el soci preferent amb què compta al Parlament.

Des que va aterrar a la plaça Sant Jaume, Illa ha fet bandera de la normalització política de Catalunya, i la previsió és que la seva intervenció se centri "en els serveis públics i l'abordatge dels principals reptes del país", segons fonts del Govern. Aquestes fonts subratllen que posarà especial èmfasi en l'habitatge, que protagonitzarà una de les propostes estrella de la jornada. Illa té també intenció de fer referència al conflicte a l'Orient Mitjà, que ha provocat diferents protestes als carrers de Catalunya els darrers dies. El president dedicarà una part del seu parlament a la situació internacional i la "defensa de la pau", per garantir que Catalunya està i estarà en la primera línia de la solidaritat internacional.

Finançament i llengua

El finançament, una de les peces clau de l'acord amb ERC per a la investidura, estarà inevitablement present al ple, així com la negociació dels nous pressupostos, que el Govern haurà de portar al Parlament en les properes setmanes si vol aconseguir que estiguin aprovats dins dels termini legalment establert, que finalitza el 31 de desembre.

També haurà de referir-se a la situació de la llengua. Illa, que ha incorporat al seu gabinet un departament de política lingüística, ja va dedicar un de les primeres reunions que va presidir del Consell Executiu a analitzar un informe sobre la situació del català. De moment, el Govern està pendent de la resolució del Tribunal Constitucional sobre el decret que la Generalitat va impulsar per neutralitzar la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les aules i no ha avançat quina serà la resposta de l'executiu en cas que el TC tombi la norma.

Oposició

La rèplica de l'oposició es produirà dimecres i s'obrirà amb Junts. El president del grup, Albert Batet, s'encarregarà de la intervenció del principal partit de l'oposició, tot i que la setmana passada els diputats de Junts van decidir en una reunió presidida per Carles Puigdemont a Waterloo promoure la figura de la portaveu, Mònica Sales. Junts celebrarà el seu congrés el 25, 26 i 27 d'octubre i allà haurà d'aprovar la nova direcció del partit, la qual cosa pot acabar condicionant també l'estructura del grup parlamentari. De moment, i a l'espera que s'apliqui l'amnistia que ha de permetre el retorn de Puigdemont, Junts no ostentarà la figura de cap de l'oposició que, per tant, queda vacant.

Més preocupant és per Salvador Illa la situació d'ERC. Esquerra és un dels seus socis prioritaris del Govern i es troba embrancada en una guerra interna que amenaça de rostir a foc lent la formació fins al 30 de novembre en què està previst que se celebri el congrés en què els militants hauran d'optar per alguna de les quatre candidatures que aspiren a la direcció del partit: la que encapçala Xavier Godàs, que defensa mantenir la línia de l'actual secretària general, Marta Rovira, que va impulsar l'acord per a la investidura d'Illa; la de l'expresident del partit Oriol Junqueras, que no es va posicionar en contra de l'acord i que, de fet, segons algunes informacions, hauria acordat amb Illa mantenir membres del seu entorn al Govern; i les candidatures de Foc Nou i Recuperem ERC, que compten entre les cares visibles amb dirigents que sí es van posicionar en contra de l'acord amb el PSC. El Govern, pendent de la negociació per aprovar els seus pressupostos, no tindrà més remei que seguir amb atenció l'evolució del congrés dels republicans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!