El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha citat el president del Parlament, Josep Rull, i els líders de tots els grups parlamentaris a una ronda de contactes el 28 d’octubre a Palau, amb l’objectiu de "reforçar les relacions institucionals". Entre les invitacions, hi ha tots els partits polítics, inclosos Vox i Aliança Catalana. Així doncs, Illa hauria de veure's aviat amb Ferran Pedret (PSC), Albert Batet (Junts), Josep Maria Jové (ERC), Alejandro Fernández (PP), Ignacio Garriga (Vox), Jèssica Albiach (Comuns), Laia Estrada (CUP) i Sílvia Orriols (Aliança Catalana).

Tot plegat, en un context en què la gran prioritat del Govern és la negociació i aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que l'Executiu d'Illa ha reiterat en diverses ocasions que volen tenir abans de l'1 de gener de l'any vinent, si bé, en minoria parlamentària, necessiten els suports d'altres formacions. Els seus socis prioritaris en aquest sentit són Esquerra Republicana i els Comuns. Amb els de Jèssica Albiach ja han començat les negociacions i, de fet, han pactat una mesa d'habitatge. Amb els republicans, però, encara no, segons Jové, que insta a avançar primer en el pla per desplegar el finançament singular pactat en el marc de la investidura.  

Aquesta nova ronda de reunions arriba després de les que el president ha mantingut en les últimes setmanes amb els expresidents Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Quim Torra, a més de les que va fer amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la presidenta del Congrés, Francisca Armengol, i amb els quatre presidents de les diputacions. Illa també s’ha vist amb el cos consular o el president del comitè de les Regions. Amb el president del Parlament, Josep Rull, Illa ja es va reunir recentment en el marc de les consultes per a la seva investidura.

La polèmica Puigdemont

La polèmica política sobre aquest seguit de reunions que ha mantingut recentment el president Illa ha estat al voltant de si s'ha de reunir amb l'expresident Carles Puigdemont, que, com a tret diferencial amb la resta de presidents, encara es troba en actiu i és el líder de la formació de l'oposició amb més escons, Junts per Catalunya, si bé ha rebutjat el càrrec oficial de líder de l'oposició. Des de la formació postconvergent s'ha reiterat la demanda que Illa i Puigdemont es veiessin, reconeixent així l'estatus del líder juntaire, i posant l'accent sobre com s'ho faria tenint en compte que aquest no pot trepitjar Catalunya sense ser detingut; una manera de denunciar la situació en la qual es troba. De tota manera, en aquest cas les reunions són amb els presidents dels grups parlamentaris i, per tant, la representació de Junts recauria ara sobre Albert Batet.

Inclou Vox i Aliança Catalana

És destacable d'aquesta nova ronda de contactes que s'inclogui els representants de Vox i Aliança Catalana, en tant que el president Illa ha reiterat que la seva intenció és teixir amplis consensos polítics i parlar amb totes les formacions per arribar a acords de país, tret de l'extrema dreta. De fet, en les poques sessions de plens parlamentaris d'aquesta legislatura, Illa i la líder d'AC i també alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, se les han tingut amb sonores discussions i el mandatari socialista li ha retret explícitament el seu racisme i la seva retòrica incendiària. Al seu torn, Vox ha atribuït críticament a Illa un suposat continuisme pel que fa a les polítiques del procés. En la sessió d'investidura, Illa va manifestar la seva intenció de desmuntar el "discurs d'odi" i mentides d'aquestes dues formacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!