Ja tenim tots els nous del nou Govern de Salvador Illa. Els socialistes volen iniciar una nova etapa després de 14 anys sense trepitjar el Palau de la Generalitat. L'últim cop que ho van fer va ser amb dos tripartits composts per Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya Verds. Van ser dos executius amb turbulències, fins i tot amb el sobrenom de Dragon Khan. Per tant, ara, el PSC liderat per Salvador Illa té l'oportunitat de governar per primera vegada en solitari, malgrat que hagi pactat dos acords d'investidura amb les mateixes formacions que el 2003 i el 2006. Per tirar-ho endavant, Salvador Illa no ha triat noms que només vinguin del món del PSC. Tot i que el nou Consell Executiu té un fort component municipalista provinent del PSC, també ha pogut repescar exmembres del món de Convergència i Unió (CiU), part del sottogoverno d'Esquerra Republicana i independents.

De fet, és una pràctica que ja va emprar el president Mas amb "la casa gran del catalanisme", fitxant exmembres del PSC, ICV i Esquerra, com també ho va fer el president Aragonès quan Junts per Catalunya va abandonar el Govern. Aleshores, el president republicà va fitxar exmembres del PSC, com Joaquim Nadal, exmembres de Convergència i Unió, com Carles Campuzano, o exmilitants de l'espai dels Comuns, com Gemma Ubasart

Picada d'ullet a CiU

Illa envia una picada d'ullet a Convergència i Unió amb el nou conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i amb el nou titular de Justícia, Ramon Espadaler. Tanmateix, aquests dos consellers aterren de manera diferent. Mentre que Espadaler ja fa anys que té un acord amb el PSC perquè el seu partit, hereu d'Unió Democràtica, Units per Avançar, vagi de bracet dels socialistes a les eleccions, Sàmper es va donar de baixa de Junts per Catalunya per disconformitat amb el rumb del partit de Puigdemont. De fet, l'exconseller d'Interior amb Quim Torra va dir adeu a Junts quan el partit van votar en contra de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats perquè consideraven que no cobria tothom. Sàmper, durant la campanya electoral, va afegir-se a la plataforma de suport a Salvador Illa i va aparèixer a l'acte de presentació del programa del candidat del PSC.

Illa compleix amb ERC

Més enllà de la picada d'ullet a exconvergents, Illa ha nomenat dos consellers que formaven part del sottogoverno de Pere Aragonès. El primer, Francesc Xavier Vila, ocuparà la cartera de Política Lingüística, una conselleria que formava part de l'acord entre el PSC i Esquerra Republicana. La segona consellera que era un càrrec del Govern Aragonès és Sònia Hernàndez Almodóvar. Fins ara directora general de Patrimoni Cultural, serà la consellera de Cultura del Govern de Salvador Illa. Val a dir que cap dels dos militen a les files republicanes. 

El nou Govern de Salvador Illa
El nou Govern de Salvador Illa

Romero i Paneque, les cares més visibles del nou Govern

El nou president de la Generalitat, a més, premia el seu cercle de confiança donant dues conselleries notòries i rellevants a Alícia Romero i Sílvia Paneque.  Amb permís del president Illa, seran les cares més visibles del nou executiu, format per 16 conselleries —nou dones i set homes—. I és que Romero, nova consellera d'Economia, serà l'encarregada de negociar un nou finançament per a Catalunya i de confeccionar anualment els pressupostos de la Generalitat. En aquest últim aspecte, ja en té experiència, ja que era la principal negociadora de pressupostos del PSC amb el Govern Aragonès. Per la seva banda, la guanyadora de les eleccions municipals a Girona, Sílvia Paneque, serà la portaveu del Govern i consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge. Es tracta d'una superconselleria, amb la carpeta del traspàs de Rodalies, l'habitatge, mesures contra la sequera o les renovables com a eixos principals. Totes dues tenen bones relacions amb la gran majoria de grups parlamentaris. Romero i Paneque han tingut capacitat per arribar a acords tant amb Junts com amb ERC i els Comuns, ja que formen part de l'ala més catalanista del partit.

Alícia Romero i Sílvia Paneque / ACN

El nou Consell Executiu, representatiu del poder municipal del PSC

El Govern d'Illa representa alhora el poder municipal del PSC. I és que, més enllà que Paneque i Romero hagin estat regidores a Girona i Mataró, respectivament, Illa ha situat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, al capdavant d'Interor. Parlon va ser clau perquè Illa arribés a la secretaria d'organització del PSC el 2016, a més de tenir-la com a referent en matèria de seguretat municipal. Una altra socialista que ha tingut poder municipal els últims anys és la nova titular d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor. Exalcaldessa del Badia del Vallès, va cedir fa uns mesos la seva vara d'alcaldessa. 

Un altre referent municipalista socialista que Illa s'emporta al Govern és Òscar Ordeig, que assumirà Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El nou president escull l'exregidor durant molts anys de la Seu d'Urgell per recuperar aquesta conselleria de manera independent a la de Transició Ecològica, després de les protestes dels pagesos. Un altre pes pesant del municipalisme del PSC és Albert Dalmau. El nou conseller de la Presidència era fins ara el gerent de l'Ajuntament de Barcelona. D'altra banda, Esther Niubó, regidora del PSC a Castelldefels, agafa les regnes d'Educació, una matèria de la qual ja fa molts anys que s'encarrega des del grup parlamentari socialista. Niubó té molts reptes, com millorar els resultats de les proves PISA o recuperar la sisena hora a l'escola pública. El PSC també repesca Berni Álvarez de l'Ajuntament de Tarragona com a nou conseller d'Esports. 

La nova consellera d'Interior, Núria Parlon / Montse Giralt

Un executiu amb molts independents

Uns altres protagonistes del nou Consell Executiu de Salvador Illa són els independents. La nova consellera de Salut, Olga Pané, és especialista en medicina del treball i màster en gestió de serveis sanitaris. Illa ja va anunciar la seva intenció de comptar-hi el 2021 si era elegit president. Un dels fitxatges estrella d'aquest nou executiu, en canvi, és el fins ara director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, com a conseller de la Unió Europea i Acció Exterior. De fet, mantenir aquesta conselleria també formava part de l'acord entre Esquerra Republicana i el PSC. 

Pel que fa a Drets Socials, Illa fitxa l'economista Mònica Martínez Bravo, una independent que durant els últims set mesos ha format part de l'executiu de Pedro Sánchez exercint de secretària general d'Inclusió. Un altre fitxatge és la científica Núria Montserrat com a consellera d'Universitats i Recerca.

Amb tot, aquest dilluns els nous consellers prendran possessió dels seus nous càrrecs amb els traspassos de cartera inclosos i, el dimarts, hi haurà la primera reunió del nou Consell Executiu, on s'espera que s'anunciïn les primeres mesures del nou Govern de Salvador Illa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!