Quin silenci més eixordador, no?”. Així s’ha referit avui el primer secretari del PSC, Salvador Illa, al fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no s’hagi pronunciat sobre l’aturada del Parlament que van anunciar ahir els partits independentistes. En una en entrevista de Catalunya Ràdio, Illa s’ha fet encara una altra pregunta sobre Aragonès: “No ha de dir res?”. I ha retret que “no hauria tardat ni un minut a pronunciar-se si hagués estat un altre parlament el que hagués pres aquesta decisió”. També s’ha referit a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, però en el seu cas ha preferit mossegar-se la llengua. “Quan un presideix un Parlament, està per sobre d’un grup polític, està al servei d’una institució i ha de defensar el conjunt dels diputats”. A més, ha avisat que no es pot instrumentalitzar la cambra catalana per cap interès personal o partidista. “I li dic amb tot el respecte i em continc”.

 

Illa he reiterat també la línia que ahir ja va expressar la seva companya de partit Alicia Romero, portaveu del grup socialista, que va advertir que boicotejarien la paralització del Parlament. El líder del PSC ha explicat que faran “tot el possible” per intentar revertir l’aturada de l’activitat institucional, una decisió que ha titllat de “gesticulació estèril”. Per a fer-ho, assistiran a totes les comissions parlamentàries i els seus diputats seguiran treballant amb normalitat. “Un Parlament no pot suspendre la seva activitat, ni en pandèmia l’ha suspesa”. Precisament, Salvador Illa ha compartit a través de les xarxes socials una carta que va enviar ahir a Laura Borràs. En ella, el líder socialista s’expressava com a cap de l’oposició per a mostrar-li la seva “incredulitat i disconformitat” amb una decisió “arbitrària”.

 

Les paraules d’Illa també han confirmat el canvi de postura dels socialistes pel que fa al cas Pau Juvillà. Si fins ara el PSC havia defensat l'escó del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament fins que la sentència judicial en la seva contra fos ferma, avui el líder socialista ha demanat tot el contrari. “S’han de complir les resolucions de la Junta Electoral Central”, ha repetit en reiterades ocasions, exigint doncs que Laura Borràs retiri l’acta de Juvillà, tot i que l'anticapitalista ha presentat un recurs al Tribunal Suprem per mantenir el seu escó. Tanmateix, Illa ha ofert tot el seu suport a Juvillà, després que avui mateix hagi anunciat que pateix càncer, per la qual cosa es veurà obligat a aturar la seva activitat política.

"La taula de diàleg està funcionant"

En altres matèries, el primer secretari del PSC també ha celebrat la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, tot i que aquesta no s' ha reunit des del setembre passat. A més, fa només pocs dies el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que no es reprendria fins la primavera. “La taula de diàleg està funcionant” ha opinat Illa. “S’ha reunit, s’ha dit que hi hauria reunions discretes de treball”. Seguidament, però, ha aprofitat l’oportunitat per a criticar el poc diàleg que creu que hi ha entre els partits polítics a Catalunya. Així, ha afirmat que l’èxit de la taula de diàleg entre Barcelona i Madrid està condicionat, precisament, pel diàleg entre catalans: “Només depèn de nosaltres”.

I encara ha tingut temps per a comentar la situació del català. D’aquesta manera, ha reivindicat les jornades que va organitzar la Fundació Rafael Campalans (PSC) aquest cap de setmana per debatre sobre la llengua, i Illa ha indicat l’han “satisfet” enormement, reivindicant també els ponents “d’alt nivell” que hi van participar. Precisament, en l’obertura d’aquestes jornades, l’expresident de la Generalitat José Montilla va afirmar que el català no està en risc, i que si hi ha algun retrocés en el seu ús, és per culpa de l’independentisme i del procés.

Per la via legal

Ahir mateix, la portaveu dels socialistes, Alicia Romero, va comparèixer al Parlament per tal de criticar l’aturada del Parlament. Romero va avisar els partits independentistes que no acceptarien la decisió de suspendre l'activitat parlamentària ni col·laborarien "amb aquest despropòsit". D'aquesta manera, va afirmar que els independentistes es trobarien els socialistes "al davant". I fins i tot va apuntar que anirien més enllà, avisant que es plantejaven fer-hi front per la via legal. "Si hi ha mesures jurídiques que es poden prendre per defensar els drets dels diputats i les diputades, ho farem, perquè creiem que és greu", tot i que no les va concretar.