El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha sortit en defensa del nou model de finançament català pactat entre el PSC i Esquerra Republicana. Ho ha fet en el comitè federal que aquest dissabte se celebrava a la madrilenya seu de Ferraz del PSOE, davant dels barons crítics amb el que consideren que és un greuge per la resta de territoris de l’estat espanyol. Durant la seva intervenció, el líder dels socialistes catalans ha assegurat que el seu partit “no ha posat mai ni posa en dubte” la “solidaritat” en matèria de finançament. En una defensa de l’enfortiment de l’autogovern català, Illa s’ha compromès a “millorar Espanya”. "Catalunya no només no marxa, sinó que torna", ha afegit durant la seva intervenció.
Illa també ha sortit en defensa de Pedro Sánchez i li ha assegurat que dona suport “sense fissures” a la seva candidatura per ser reelegit líder del PSOE. Ho farà en el 41è congrés federal que el partit celebrarà a finals de novembre a Sevilla. De fet, el comitè federal d'aquest dissabte ha servit per fixar aquell conclave socialista en el calendari, així com aplanar el camí a una renovació del partit i dels lideratges territorials.
Sánchez defensa un model “federal” que estengui el finançament català a la resta d’autonomies
El primer a parlar en aquest comitè federal ha estat Pedro Sánchez. En la seva intervenció, ha mostrat la seva “mà estesa” als crítics del PSOE, així com els presidents autonòmics del PP, que aquest divendres van rebre l’ordre d’Alberto Núñez Feijóo de no pactar amb Sánchez cap canvi en el model de finançament. La intenció del líder socialista és dissenyar un nou sistema “federal” que estengui el finançament català pactat entre PSC i ERC a la resta de comunitats autònomes; un nou ‘cafè per a tothom’ que el líder socialista ha comparat amb Alemanya i el Canadà.
“Estem disposats a fer noves transferències competencials, reconèixer singularitats i que totes les comunitats autònomes que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens; això és un estat federal i és el que ja fan a Alemanya i el Canadà”, ha manifestat Pedro Sánchez durant la seva intervenció. Així, ha animat el seu partit i també els presidents autonòmics del PP a “dissenyar bé aquesta nova etapa autonòmica” per “crear un sistema de finançament més just”, amb “corresponsabilitat entre governs autonòmics”. Per a Pedro Sánchez, el debat "no ha de ser entre territoris, sinó entre models", en referència al PP.
Illa i Sánchez no convencen els crítics
Sigui com sigui, ni Pedro Sánchez ni Salvador Illa han aconseguit en aquest comitè federal convèncer el criticisme intern. L'aragonès Javier Lambán, a la sortida del comitè federal, ha denunciat la "inconstitucionalitat" del model pactat entre PSC i Esquerra Republicana. Preguntat pels periodistes sobre què opina de la possibilitat d'estendre aquest model a la resta d'autonomies, ha dit que seria una mala decisió. Ha opinat que a comunitats com Madrid sí que li podria interessar, però que això deterioraria l'economia de la resta d'autonomies.
Lambán ha assegurat que, per tal de no perdre's ni una sola paraula, ha llegit el pacte PSC-ERC "en català i castellà". I ha conclòs que els socialistes han signat un "trencament a la solidaritat i la cohesió" que "està als antípodes de la federalització", una paraula clau en aquest comitè federal del PSOE.
Qui més ha disparat contra Pedro Sánchez ha estat, com no podia ser d'altra manera, Emiliano García-Page. El president de Castella-la Manxa ha incendiat el comitè federal en la seva arribada al comitè federal, ha tret el llançaflames i ha reconegut estar “enormement preocupat” pel finançament singular pactat entre PSC i ERC per investir Salvador Illa. “Quan es comparen estímuls fiscals per valor de deu milions d’euros a Burgos” amb el finançament català “s’està produint una grollera manipulació de la realitat”, ha assenyalat. “No hi ha burros que s’empassin el conte”, ha manifestat el baró socialista en referència a la negativa de la Moncloa d’haver pactat amb els republicans un concert econòmic. Per al castellanomanxec, el pacte entre ERC i PSC “és més egoista que socialista”.