El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que el ministeri de Sanitat —que dirigia quan va arribar la covid a Espanya— va actuar "d'acord amb la llei" durant la pandèmia. Respecte a les informacions sobre una possible vinculació del ministeri de Sanitat amb la presumpta trama de corrupció del cas Koldo, Illa ha afirmat taxativament que "ni un sol euro" va sortir cap a l'empresa Soluciones de Gestión, implicada a la trama. En una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio, el líder dels socialistes a Catalunya s'ha mostrat "decebut i enrabiat" amb el cas Koldo i ha lamentat que en una època en què es va donar "el millor de la condició humana" també sorgissin aquest tipus de comportaments que són una mostra de la "pitjor part de la societat". Illa ha advertit que "aclarim el que calgui i arribarem fins al final perquè caigui el pes de la llei sobre qui hagi de caure".
Obert a donar explicacions
Illa ha defensat el ministeri que dirigia durant la pandèmia i ha reiterat que es "van fer bé les coses" i en tot moment van actuar d'acord amb la llei en un moment molt complicat "en què el que s’havia de fer era proporcionar els mitjans per superar la pandèmia". Així mateix, s’ha mostrat taxatiu i ha remarcat que “ni un sol euro del ministeri va sortir cap a l’empresa implicada”. En els darrers dies, diverses formacions polítiques han exigit la compareixença de Salvador Illa per aclarir aquest tema. El dirigent socialista ha expressat la seva disponibilitat per aclarir el que sigui necessari tal com va fer durant tot el temps que es va allargar l'emergència sanitària "vaig comparèixer 39 cops al Congrés i al Senat i vaig contestar més de 8.000 preguntes", ha indicat. Preguntat sobre l’exministre José Luis Ábalos, ha considerat que “una persona que ha tingut una responsabilitat hauria de renunciar quan el seu partit li ho demana”.
L'amnistia: una bona solució
El dirigent dels socialistes a Catalunya també ha parlat de l'acord per la llei d'amnistia d'aquesta setmana. Ha assegurat que si ara ha prosperat és perquè s’han donat les condicions per fer-la. Illa ha remarcat que és un exemple de "política pragmàtica" i ha dit que és una “bona solució” que requereix “coratge”. Alhora, ha felicitat a totes les formacions que l’han fet possible i ha sumat els grups que s’hi oposen a sumar-s’hi. Sobre les crítiques rebudes principalment pel PP a les concessions del PSOE a Carles Puigdemont i Junts ha negat que el seu partit hagi cedit a les demandes de les formacions independentistes i ha defensat que la proposta s’ha treballat perquè reunís les dues condicions necessàries per prosperar i que eren "disposar dels suficients suports al Congrés per tenir prou solidesa jurídica i poder passar el filtre del Tribunal Constitucional i el TJUE".
Preguntat sobre el possible retorn de Marta Rovira o Carles Puigdemont a Catalunya, ha afirmat que aquest és un dels objectius de la nova llei. Ha explicat que el que es pretén és “girar full” perquè “tothom pugui tornar” i Catalunya pugui recuperar la normalitat social, política i institucional. En referència a la possibilitat d’haver-se d’enfrontar amb Puigdemont en les futures eleccions al Parlament, ha dit que és una decisió que haurà de prendre Puigdemont i Junts. Amb tot, ha remarcat que no té cap inconvenient en què “tothom que vulgui faci política sempre que sigui dintre del marc de convivència marcat”. “Jo no vull guanyar el partit de futbol perquè els altres no puguin alinear a qui volen al camp de joc”, ha deixat clar.
Illa ha assegurat que aquesta setmana i la que ve són de les més importants de la darrera dècada per a la política catalana perquè s’estan donant tres fites claus per a la “superació” del passat. Per una banda, ha celebrat que la llei d'amnistia hagi fet una passa endavant, perquè ha considerat que no és una mesura “per ajudar Puigdemont, sinó perquè Catalunya pugui girar full”. Ha remarcat que l’acord de pressupostos amb ERC no té per objectiu salvar Aragonès, sinó que Catalunya pugui sortir de la “paràlisi” en què es troba. Alhora, ha explicat que el pròxim congrés del PSC ha de servir per pensar en un projecte de país i definir un “rumb” per a Catalunya.