El primer missatge institucional de Salvador Illa amb motiu de la Diada ha il·lustrat amb claredat la nova etapa política en què entra el Govern. El president ha pronunciat el seu discurs des del Palau de la Generalitat, davant d'una senyera i contemplat des de la distància pel bust de Josep Tarradellas, i ha aparcat el to reivindicatiu que havia caracteritzat la intervenció de l'11 de Setembre dels successius presidents. El polític socialista, que va aterrar a la plaça Sant Jaume el passat 8 d'agost gràcies a un acord amb ERC i els Comuns, ha cridat a posar l'accent en allò que uneix els catalans des de la seva pluralitat i a celebrar la Diada com un moment de retrobament amb un projecte col·lectiu que vinculi a tothom "sense distincions". "La Diada ens pertany a tots els catalans", ha assegurat. Illa ha desplegat un discurs de gestió, emplaçant a recuperar el bon govern i l'excel·lència i sense esquivar el debat sobre la migració. "Tothom qui ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres", ha assegurat, reiterant una premissa que ha repetit els darrers dies.

Després que Pere Aragonès havia enregistrat els seus missatges fora de la seu del Govern —des de l'Institut d'Estudis Catalans o des del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau— Illa ha optat per recuperar la manera de fer dels anteriors presidents i ha pronunciat la intervenció des d'un espai de la Palau de la Generalitat, en concret, al costat de les quatre columnes de la Llotja de Llevant. La voluntat era, segons s'ha argumentat des de presidència, evocar les quatre barres de la senyera. Rere el president es podia veure el bust de Josep Tarradellas obra de l'escultor Josep Maria Subirats, amb la qual cosa es volia subratllar la referència que per a l'executiu d'Illa representa la figura del president que va tornar de l'exili el 1977 i amb el qual es va restablir la Generalitat. 

 

Una jornada per gaudir, passejar i reflexionar

Pel que fa al contingut de la intervenció, poques novetats en relació a les intervencions que el president ha protagonitzat les darreres setmanes. El primer missatge institucional d'Illa amb motiu de l'11 de Setembre ha tingut un eminent caràcter pràctic, lluny de l'èpica i les reivindicacions dels missatges institucionals que s'han escoltat al llarg del procés independentista. Però també marcant distàncies respecte a discursos d'anys anteriors al procés, com el que va protagonitzar el també president del PSC José Montilla el 2007, que en el seu primer missatge institucional per la Diada, va evocar l'11 de setembre com la "jornada de record i homenatge d'aquells que van lluitar i van donar la vida per la llibertat del nostre país" i com a un "motiu d'orgull i celebració del que hem esdevingut com a nació".

Aquest dimarts, Illa s'ha limitat a descriure la Diada com "una jornada per gaudir, per passejar. Per reflexionar qui som i cap a on volem avançar com a país i com a societat". "Una jornada per refermar la nostra voluntat de ser i de conviure. Però, sobretot, la Diada nacional ha de ser un moment per a compartir i per a retrobar-nos. Perquè la Diada ens pertany a tots els catalans i a totes les catalanes", ha reblat. 

Prioritats correctes

Al llarg del discurs, de cinc minuts, el president ha evocat els canvis "profunds i accelerats" que viu el món, econòmics, socials, geopolítics, tecnològics i mediambientals, que representen riscos i també oportunitats. I ha cridat a la unitat i la confiança per esquivar els primers i aprofitar els segons. Ha mostrat la confiança en el país i la seva gent i ha assenyalat les arrels que encarnen el monestir de Poblet i el de Montserrat, que ha visitat les darreres setmanes, per assegurar que "venim de lluny". 

Illa, que ha parlat de garantir l'habitatge, sobre tot als joves, així com salaris dignes i igualtat entre homes i dones, ha situat com a premisses bàsiques del Govern, "generar prosperitat, prosperitat compartida, governar amb les prioritats correctes i governar per a tothom". Ha citat les escoles, els centres d'atenció primària, les biblioteques, els casals de gent gran i la seguretat, com a puntals des d'on es construeix una nació pròspera i justa. "Per això és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l'excel·lència que els ciutadans i ciutadanes us mereixeu. Atendre aquesta prioritat ens farà millors com a país", ha reblat recollint l'objectiu de millora de la gestió que ha situat com a bandera del seu govern. 

Vincular a tothom

Illa ha cridat a mirar el futur amb optimisme i esperança, perquè hi ha molt a millorar i hi ha molta feina a fer, i no té cap dubte que es farà i es farà bé. "Quan escollim els objectius, Catalunya demostra el seu veritable potencial. "Catalunya és i ha de ser un projecte col·lectiu que ens vinculi a tots i a totes sense distincions. Tenim el capital humà i polític per fer-ho", ha assegurat.

En la intervenció, ha subratllat que la diversitat és una de les tres fortaleses de Catalunya, al costat dels serveis públics d'excel·lència i una societat civil dinàmica. Ha recordat que Catalunya ha estat sempre terra d'acollida i s'ha fet a si mateixa gràcies al treball de generacions vingudes dels pobles d'Espanya i d'arreu del món, per la qual cosa ha advertit que no pot tancar els ulls a la realitat del fet migratori.

Visca Catalunya

Illa també ha innovat en el tancament del discurs. A diferència dels seus predecessors, entre els quals el socialista José Montilla, aquest vespre no ha tancat el missatge amb un Visca Catalunya!. El seu comiat s'ha limitat a un "molt bona Diada a tots i a totes!", després d'assegurar que la Diada és una gran invitació a conviure i a compartir, per la qual cosa ha emplaçat a gaudir-la "amb alegria i civisme". Abans, però, el president ha recordat les víctimes pels atemptats de l'11 de setembre del 2001 a Nova York i a la comunitat xilena en l'aniversari de la mort de Salvador Allende, el 1973, com a símbol de la defensa de la democràcia.

Recupera el discurs complet del president Illa per la Diada 2024: 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!