El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat "valentia" dins la Constitució espanyola per les negociacions d'una possible investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "Cal valentia dins del marc de la Constitució. Valentia, coherència, que ha seguit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respecte a Catalunya", ha dit Illa des de Borradà (Berguedà). Així mateix, ha tret pit dels resultats de les últimes eleccions al Congrés dels Diputats, assegurant que les polítiques de Sánchez "han rebut l'aval d'arreu d'Espanya". "Sobretot de Catalunya", ha subratllat el primer secretari del PSC fent referència als 19 diputats que van obtenir els socialistes.

Crítiques a Feijóo

Així mateix, ha volgut constatar els 350 diputats que "reflecteixen aquesta Espanya diversa i real". "El procés d’investidura té com a punt d’arrencada el que van expressar els ciutadans a les urnes", ha afirmat Illa, qui ha demanat respecte a la diversitat i als temps que marquen les nostres lleis. De fet, ha volgut remarcar que "ara és temps per al senyor Feijóo" i "s'ha de respectar". "Fins i tot en el moment en el qual ni es respecte a ell mateix", ha dit el cap de l'oposició al Parlament de Catalunya. 

De fet, ha criticat al líder del Partit Popular perquè, "en comptes de buscar suports, genera crispació i dedica el seu temps a criticar". Illa ho diu per la manifestació que han convocat els populars la setmana que ve a Madrid en el marc de les protestes de la dreta espanyolista contra l'amnistia i l'autodeterminació que reclamen els partits independentistes. 

Els independentistes collen Sánchez

Precisament, tant Junts, com ERC, s'han referit a les seves demandes, i han exigit al PSOE que s'afanyi en les negociacions. Els republicans han avisat que no volen una negociació a última hora i que tingui "finalitats partidistes", mentre que la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha avisat, literalment, que "anem tard". Els dos partits independentistes volen moviments davant per a les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez. 

De fet, el president Puigdemont ja va fer un primer moviment fa unes setmanes fixant les condicions per a les negociacions amb el PSOE. Entre elles, que tiri endavant l'oficialitat del català, que es vota el pròxim 19 de setembre en el Consell General de la Unió Europea. També exigeix una amnistia abans de l'inici de les negociacions, així com reconèixer el conflicte i que Catalunya és una nació. 

Per la seva banda, els republicans ja donen per "assumida" una amnistia, i és que interpreten que en les negociacions per a la constitució de la Mesa del Congrés, PSOE i Sumar ja van signar aquest apartat.