Salvador Illa es posa en marxa per desbloquejar l'ampliació de l'aeroport del Prat, que porta aturada des del 2021 quan el govern espanyol va retirar la inversió prevista de 1.700 milions d'euros davant la divisió dins del Govern (llavors format per Junts i ERC) respecte d'aquest projecte. El president de la Generalitat ha aprofitat la seva primera entrevista a TV3 d'ençà que va arribar a la plaça Sant Jaume per anunciar que en la reunió del Consell Executiu de demà dimarts proposarà tornar a convocar la mesa tècnica entre el Govern i el govern espanyol. "El meu propòsit és desbloquejar la situació, que és crucial per a la connectivitat i per l'economia catalana", ha deixat ben clar Illa, assegurant que la seva proposta per l'aeroport del Prat és "la que diguin els tècnics". En aquest sentit, ha afegit que es donarà un termini de tres o quatre mesos perquè la comissió conclogui quina és la manera des del punt de vista tècnic perquè l'aeroport aculli vols intercontinentals. 

Un dels socis del PSC que va permetre la investidura d'Illa, els comuns, sempre han vist amb molt mals ulls l'ampliació de l'aeroport pels efectes mediambientals que aquesta pot tenir. En aquest sentit, ha reiterat que l'ampliació es farà sempre amb "criteris de màxim rigor mediambiental", però que es tracta d'una qüestió que cal "abordar i decidir" després d'anys guardada en un calaix. "Ens hem de posar a treballar", ha resumit, una de les idees més repetides durant tota l'entrevista. 

Hores abans, en una reunió amb la junta directiva de Foment del Treball, Illa havia assegurat que aviat "tindrem resposta" sobre el futur de l'aeroport. En la reunió no ha detallat la seva proposta però s'ha interpretat com a favorable a l'ampliació. 

Defensa del finançament "just" per a Catalunya

En la primera entrevista d'Illa com a president s'ha fet referència als pactes que li han permès arribar a aquest càrrec, especialment el signat amb ERC i que ha generat molta controvèrsia, també dins les files del PSOE. De nou, Illa ha defensat el finançament "just" per Catalunya, tot descartant que l'avançament del congrés federal del PSOE tingui res a veure a les crítiques que han pronunciat dirigents del partit arreu de l'Estat. Amb tot, davant les reaccions que aquest pacte ha provocat, Illa ha demanat un debat serè: "Hi ha gent que pot discrepar de l'acord, però demano que tinguem un debat serè i assenyat, no que es faci soroll", ha apuntat. 

"Drets i deures" en la migració 

Aquest curs polític ha començat tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat marcat pel debat sobre la immigració en un context en què l'extrema dreta escala posicions a tota Europa i guanya eleccions. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha estat preguntat per la situació a Tossa de Mar, on el seu alcalde ha criticat l'arribada de 200 migrants procedents de les Canàries, on els governs locals parlen ja d'una situació insostenible. El batlle de Tossa ha considerat que aquesta xifra és "excessiva" per a les capacitats del seu municipi. Illa ha rebutjat entrar en polèmiques, però si que ha recordat que les persones migrades tenen "drets i deures". A Tossa, ha explicat, hi seran durant "tres setmanes o un mes", en el que es coneix com a fase 0 de l'acollida, mentre no se'ls troba un altre indret. 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!