Poc s'esperava el PSC que el 15è congrés del partit caigués en la mateixa setmana en què s'ha anunciat la convocatòria de les eleccions catalanes per al 12 de maig. Aquesta coincidència ha servit perquè tota la maquinària de la formació s'aboqui a impulsar la campanya del seu candidat, Salvador Illa, que aquest dissabte es veurà ratificat com a primer secretari del partit i també com a cap de llista a les eleccions. Amb les enquestes de cara, però amb un escenari ple d'incerteses, el líder dels socialistes catalans ha aprofitat la seva intervenció en la primera jornada del congrés per posar en marxa la seva precampanya: "El PSC està preparat, jo estic preparat i Catalunya està preparada per obrir una nova etapa".
Des de les primeres files del congrés, que se celebra al Palau de Congressos de Barcelona, l'escoltava la plana major del PSC, amb l'expresident José Montilla i l'exministre Miquel Iceta, però també una àmplia representació del PSOE, amb l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant. Aquest diumenge serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui farà costat al líder socialista.
Illa, ha descrit el seu partit com el primer de Catalunya; ha destacat que ha aconseguit tancar un cicle electoral de victòries, guanyant els comicis catalans, generals i municipals; i que ha construït un model alternatiu per governar a la Generalitat amb el qual posarà fi al que ha descrit com a deu anys perduts per Catalunya. Illa ha dedicat també una part important de la seva intervenció a defensar la llei d'amnistia, aprovada aquesta setmana al Congrés, i que, segons ha subratllat, ha de servir per superar el cicle dels darrers deu anys marcats pel procés.
Amnistia
En aquest punt, ha destacat la intervenció de Zapatero a la negociació de la llei i el paper absolutament fonamental i decisiu de Pedro Sánchez. "Això és lideratge polític. Pensar, analitzar i marcar un camí per superar deu anys molt dolents per Catalunya i el conjunt d'Espanya. I sí, superar-los amb generositat. No amb rancúnia, tampoc amb ingenuïtat. Perquè la democràcia espanyola ha demostrat solidesa", ha reblat.
Illa ha lloat el paper fonamental del PSC en aquest procés -"amb discreció, buscant resultat, defugint fotos i anant per feina", ha dit-; i ha descrit la formació socialista com a "gent de bé, que actua sense càlculs electorals". Conscient de l'impacte que l'amnistia ha tingut en una part important de l'electorat socialista, ha subratllat que "hi ha decisions que es prenent amb convicció i altura de mires, mirant a un futur més llunyà", i que ni Catalunya ni Espanya no poden mantenir-se enrocats i paralitzats pel que ha passat aquests darrers anys i mereixen passar pàgina per obrir un nou capítol.
Deu anys perduts
En relació al Govern, Illa ha reivindicat la feina del PSC per construir una alternativa des de l'oposició després de "deu anys perduts, de batzegades, anades i vingudes per acabar al mateix lloc", dels quals n'ha responsabilitzat quatre presidents, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès, amb "un balanç demolidor que Catalunya no mereix". Ha retret que Catalunya es troba a la cua en educació, després que havia estat capdavantera; endarrerida en energia renovable; amb infraestructures que estan arribant al seu nivell màxim de capacitat; i incapaç de respondre a la situació de sequera.
Illa ha sintetitzat la seva intervenció destacant que el PSC és el primer partit de Catalunya, que ha estat capaç de construir una alternativa, de superar "deu anys dolents" del país, i al final construir un projecte exitós. "Al final el resum de l'estat de situació d'un projecte polític és sempre la confiança que els ciutadans t'atorguen", ha destacat, per assegurar que el PSC és "l'espai de l'ordre, la confluència, i el partit de les solucions per Catalunya".