El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha emmarcat en l’absoluta normalitat la seva presència aquest dissabte en la desfilada militar del 12-O a Madrid. En una conversa informal amb periodistes al Palau Reial, ha insistit que “Catalunya ve a millorar a Espanya” des que el PSC ha tornat a governar. El socialista català ha defensat el “respecte institucional” en una “Espanya plural i diversa” quan ha estat preguntat pels mitjans de comunicació sobre el seu pas en aquest 12 d’octubre per la capital espanyola. Després d’haver parlat amb presidents autonòmics com l’andalús Juanma Moreno sobre el finançament singular per a Catalunya, Salvador Illa s’ha negat a donar detalls sobre les seves “converses privades”. “No vinc un dia com avui a Madrid a parlar de certes coses”, ha manifestat, a banda d’afegir, però, que de moment no ha vist “a ningú defensar l’actual sistema de finançament”. Ha afegit també que el model pactat entre socialistes i republicans a canvi de la seva investidura “no és insolidari”.

“A mi ningú no m’ha demanat que siguem insolidaris amb la resta d’Espanya; no entro en sorolls i provocacions”, ha rematat Illa. Preguntat sobre els detalls de la implementació d’aquest finançament, el president català s’ha mostrat convençut que “es podrà complir el calendari” fixat en l’acord. “La idea és complir els terminis que hem marcat”, ha dit. També ha deixat en l’aire si té pensat reunir-se amb Carles Puigdemont. I ha afirmat que de moment no té cap calendari per la ronda de reunions amb els seus homòlegs de la resta de comunitats autònomes que va anunciar el passat setembre.

Per altra banda, ha reconegut estar “decebut” amb José Luis Ábalos, després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil l’hagi situat en l’epicentre de la trama del cas Koldo. S’ha pronunciat sobre aquest mateix tema en una altra conversa informal Pedro Sánchez. El president del govern espanyol ha opinat que “per desgràcia, sempre sorgeixen casos de corrupció, però la diferència és sempre la manera com s’hi respon”. El màxim líder socialista ha tret pit d’haver actuat amb “transparència i rapidesa”, malgrat que aquest divendres ell mateix ja va contradir-se amb el relat que havia mantingut fins ara en l’afer Delcy Rodríguez. Com va fer en la roda de premsa d’aquest divendres al Vaticà, el cap de l’executiu espanyol ha recordat que el seu partit va expulsar ràpidament Ábalos de la formació i que també se li va reclamar l’acta de diputat a qui havia estat anys enrere el seu home de confiança.

Sánchez confia aguantar durant la legislatura i anuncia una renovació profunda del PSOE

Per altra banda, ha anunciat que està confeccionant una renovació en profunditat del PSOE. Hi haurà "noves persones i nous discursos" a partir del congrés que el partit celebrarà a Sevilla l’últim cap de setmana del mes de novembre. La intenció del president del govern espanyol, segons ha explicat aquest dissabte en conversa informal amb periodistes, és fer una restauració del seu partit que li permeti esgotar l’actual legislatura i romandre a la Moncloa un mandat més. “Serà important per plantejar-nos un horitzó d’aquí a vuit anys”, ha explicat. I això comportarà “fer propostes que retroalimenten el discurs i l’acció del govern”. Ha donat per feta la substitució a l’executiu de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, quan passi a ser comissària a Europa, i no s’ha volgut mullar sobre si hi haurà encara més canvis dins del Consell de Ministres.

Sobre el recorregut de la legislatura i les dificultats que travessa el seu executiu per tirar endavant mesures al Congrés dels Diputats, Sánchez ha assegurat que, de moment, ha guanyat “totes les batalles polítiques grans” que s’han celebrat des del passat 23-J. Obviant els pressupostos, ha posat sobre la taula la llei d’amnistia i la renovació del Consell General del Poder Judicial; i ha celebrat la bona situació econòmica que travessa Espanya. Malgrat tot, i preguntat expressament per Carles Puigdemont, ha admès que “l’aritmètica parlamentària és la que és”. Ha tornat a reconèixer que el seu executiu no presentarà els pressupostos fins que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana no celebrin els seus respectius congressos a l’octubre i al novembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!