El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha condemnat l'atac de Hamàs de fa un any i ha lamentat que el conflicte a Gaza estigui escalant de manera "molt preocupant". "No és un any de guerra, és de devastació", ha dit Illa. "Volem un món que es governi per regles o volem un món on hi hagi la llei del més fort?", s'ha preguntat en el seu discurs durant la inauguració del BNEW. El president de la Generalitat ha defensat que davant aquest escenari, Europa ha de tenir una veu "clara i nítida" per "influir", i ha reiterat que aquest dilluns és un "aniversari trist". "Avui fa un any es va produir un atemptat terrible, que vam condemnar i que continuem condemnant", ha recordat el president de l'executiu.

Per la seva banda, el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha condemnat, també a la inauguració de la 5a edició de la BNEW, l'agressió "impresentable", obra del "fanatisme totalitari", duta a terme el 7 d'octubre de l'any passat. El ministre ha defensat "les vies diplomàtiques" per resoldre el conflicte i que "el camí de la pau" exigeix "un gran esforç" de totes les parts. Hereu ha insistit a "construir la pau a través de la diversitat" i que inclogui la "convivència de religions, races i països diferents". Nascut en plena pandèmia, l'octubre del 2020, el BNEW arriba a la cinquena edició com un esdeveniment ja consolidat i espera superar aquesta setmana els 15.000 visitants, el 70% presencials. L'esdeveniment, que se celebrarà fins al 10 d'octubre a l'edifici DFactory Barcelona, situat a la Zona Franca de Barcelona, comptarà amb uns 350 ponents.

Més de 41.000 morts a Gaza per l'ofensiva israeliana

Un total aproximat de 41.870 persones han mort a la Franja de Gaza a conseqüència de l'ofensiva militar de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) fa gairebé un any, com a resposta als atemptats de milicians de Hamàs, que es van saldar amb uns 1.200 morts i uns 240 ostatges. Així consta a l'informe publicat aquest diumenge pel Ministeri d'Exteriors gazià, que a més reflecteix un altre total aproximat de 97.166 ferits, incloent-hi pel cap baix 45 morts i 256 ferits per atacs israelians des de la publicació del balanç diari de dissabte.

Les autoritats de la Franja diuen que pot haver-hi més víctimes entre els enderrocs o en àrees inaccessibles. A les del front de Gaza, s'hi sumen també unes altres a la regió, especialment al Líban, on les forces israelianes han intensificat els seus atacs les últimes setmanes amb bombardejos pràcticament constants, també sobre la capital, Beirut. El govern del Líban estima que unes 2.000 persones hi han mort.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!