El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha viatjat aquest dimecres a Brussel·les per participar en la reunió del Comitè de Regions, en el seu primer viatge oficial fora de l'Estat espanyol. Illa té avui i demà una agenda atapeïda, que ha començat amb reunions amb el president del Comitè de Regions, Vasco Alves Cordeiro, i amb la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, i continuarà també avui amb trobades amb la presidenta de la comunitat de Navarra, María Chivite, i amb el lehendakari basc, Imanol Pradales, i dijous amb el president de Canàries, Fernando Clavijo. Això no obstant, el programa del viatge no inclou cap reunió amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, la qual cosa ha provocat una contundent carregada del polític independentista a la xarxa X.
Puigdemont ha denunciat que la negativa d'Illa a mantenir-hi una reunió institucional, tal com ha fet amb la resta d'expresidents, "s'explica per la seva resistència política a aplicar l'amnistia". "I això no depèn dels jutges del Suprem: depèn exclusivament del seu partit", ha retret.
En un contacte amb la premsa a mig matí en acabar la reunió amb Metsola, Illa ha insistit que hauria volgut poder-se reunir amb Puigdemont a Catalunya —"per això el meu partit ha treballat perquè s'aprovés la llei d'amnistia", ha assegurat— i ha demanat de nou que el poder judicial "respecti les decisions del poder legislatiu i apliqui la llei d'amnistia".
Però ha reiterat un cop més que no és el moment de fer la reunió. "Em reuniré amb el senyor Puigdemont quan arribi el moment", ha argumentat, com ha anat reiterant els darrers dies cada cop que se li ha demanat per aquest tema. El president ha assegurat que té el màxim respecte personal i també polític per Puigdemont per la seva triple condició de diputat al Parlament de Catalunya, de màxim responsable de Junts i d'expresident de la Generalitat. Això no obstant, ha insistit que l'objectiu de la seva visita a Brussel·les és transmetre un "missatge molt nítid": "Catalunya, el govern de Catalunya, vol tornar a implicar-se a fons i de manera constructiva en el procés de construcció europea".
Illa no s'ha vist amb Puigdemont, però sí ha coincidit a l'avió amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, tot i que no han tigut ocasió de conversar. Turull ha viatjat també aquest matí a la capital belga, però en el seu cas, sí per reunir-se amb Puigdemont a Waterloo.
El català a l'Eurocambra
L'oficialitat del català és un dels temes essencials del viatge. Després de reunir-se amb Roberta Metsola, el president ha assegurat que l'Eurocambra està abordant de manera molt seriosa i respectuosa la petició d'oficialitat del català. Ha recordat que ja s'ha creat un grup específic i s'ha mostrat convençut que s'està estudiant amb "ganes de resoldre-ho i trobar una via per a aquesta qüestió".
Menys optimista es mostra l'executiu català sobre la possibilitat que l'oficialitat del català a la UE tiri endavant en el curt termini. Impulsar l'oficialitat va ser una de les exigències de Junts per votar a favor de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Tanmateix, després d'un primer impuls per part del govern espanyol i el ministeri d'Exteriors, el tema ha tornat a quedar bloquejat davant la necessitat que tots els membres de la Unió hi votin a favor per tal que es pugui tramitar.
No obstant això, Illa ha recordat que el català es pot parlar a moltes instàncies europees, que ell mateix intervindrà en català al Comitè de Regions i que el ministre Jordi Hereu va intervenir en català al Consell de Ministres de la UE.